Povratak

Polna zrelost, graviditet i okot degua

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tri degua dve ženke i jednoga mužjaka u starosti od 2-3 meseca. Interesuje me sledece , da li su oni već polno sazreli jer sam video nekoliko puta da se mužjak penje na leđa ženke kao da se pare. Ako su čak i sazreli kako bih mogao da utvrdim da li je ženka da kažem skotna i da li treba neka posebna nega? Unapred zahvalan, Luka

O: Degui sazrevaju sa 6 do 9 meseci (ženke) i sa 12 meseci (mužjaci). Ponekad ženke mogu ostati skotne već sa 6 nedelja starosti. Nakon 90-93 dana nakon parenja, okoti se 4-6 mladunaca. Mladunci na svet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, otvorenih očiju, a nakon vrlo kratkog vremena će i hodati. Nakon 5-6 nedelja mladunci su potpuno samostalni.

Da je ženka gravidna može se primetiti tek mesec dana pre okota. Za to vreme trebalo bi sa njom nežno rukovati.

Jedan od načina određivanja skotnosti kod ženke  je palpacija donjeg dela stomaka u drugoj polovini graviditeta.

Nežnim dodirom palcem i kažiprstom se osete male okrugle tvorevine poput kuglica. Međutim, ako ih ne osetite, ne znači da nije gravidna jer je ovo dosta delikatan zahvat i potrebno je mnogo iskustva.

Graviditet traje 90 dana i mladi se rađaju sa dlakom i zubićima i otvorenim očima. Dugački su oko 50 mm.

Sam porod ne bi trebao trajati duže od 45 minuta, ali može potrajati i do pola dana. Vlasniku se savetuje da "obuzda" svoju znatiželju da zaviri u gnezdo jer to može delovati stresno na roditelje i preplašiti ih. Mladuncima se termoregulacija razvija tek osmi dan života i vrlo je bitno da ih roditelji tih prvih dana greju.

Ukoliko je više ženki zajedno, sve će se brinuti za novopristigle mladunce.

Ženka degua može ostati ponovo gravidna već 24 sata nakon okota pa se preporučuje da je odvojite od mužjaka pre poroda. Ukoliko ne ostane gravidna, pariće se opet tek nakon što prestane da doji, tako da mužjaka odvojite samo tih prvih 24 sata, a nakon toga može biti sa njima jer se on izvrsno brine za mladunce.


Već par sati nakon poroda mladi će početi istraživati svoju okolinu i ubrzo će početi da jedu i hranu za degue. Sa 8 nedelja mogu se odvojiti od roditelja.


Ukoliko primetite da ženka neuspešno pokušava da izbaci mladunce tokom više od dva sata, a ništa se ne događa, to može ukazivati na nepravilan položaj mladunca u porođajnom kanalu. Tada je potrebno kontaktirati veterinara.