Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pre nepuna dva dana uginuo mi je zec lavlja glava. Imala je nepune četiri godine. Sve je bilo normalno do pre tri dana kada sam je, kada sam se vratila kući sa posla, zatekla kako leži na krevetu, hranu nije ni pipnula. Cele noći tražila je položaj koji joj odgovara. U početku sam mislila da ima problema sa stomakom pa smo pozvali veterinara, dao joj je neke dve inekcije. Da je ozbiljno shvatila sam kada sam videla da drži glavu u koso i da je izgubila kontrolu nad zadnjim delom tela, kasnije je počela da gubi ravnotežu, više nije mogla da ustane, uši su joj bile hladne a stomak normalan, nije bio tvrd već mekan. Drugi veterinar nam je rekao da postoji mogućnost da su joj se zavezala creva u šta sumljam. Pronašla sam vaš teks o problemima sa nervnim sistemom koji izazivaju paraziti. Da li postoji mogućnost da je ona od toga uginula? Gordana


O: Pre svega jako nam je žao zbog uginuća Vašeg ljubimca.


Nagla uginuća kunića nisu retkost. Ponekad ta uginuća nisu baš iznenadna kako se čini u prvi mah, s obzirom na to da kunići znaju vešto prikrivati simptome određenih bolesti. To je deo mehanizma opstanka, koji nas može zavarati.

S obzirom na to da je naglo otoplilo, uvek treba biti oprezan kada su visoke temperature u pitanju, na koje su kunići posebno osetljivi. Ponekad već kratkotrajna izloženost prevrućem ambijentu može imati fatalne posledice.

Takođe, stres kao takav može uzrokovati velike poteškoće, čak i smrt. To se događa u situacijama nagle opasnosti odnosno, prestrašenosti i pretrpljenog straha od npr.velikog psa ili čak mačke. Nagla smrt obično povlači i sumnju na zastoj srca, što je takođe moguće.


Bolesti koje se javljaju u kunića su kokcidioza, prehlada, pastereloza, spirohetoza, tuberkuloza, pseudotuberkuloza, šuga, metiljavost, miksomatoza, nadun, zatvor, gljivice. Sve ove bolesti imaju izraženu kliničku sliku koju vlasnici uglavnom primete.

Potpuna procena uzroka uginuća, moguća je jedino nakon sprovedene obdukcije. Za takav zahvat kontaktirajte Vašeg veterinara.