Povratak

Agresivnost ženke prema mužjaku hrčku/Krvarenje i cviljenje ženke nakon parenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imamo dva hrčka bele i sive boje, koje smo kupili krajem marta 2015. Kako nam je prodavac rekao bili su stari oko dva meseca. Inače dajemo im preporučenu mešavinu hrane za hrčke, vodu menjamo svaki dan, a čistimo kavez otprilike jednom nedeljno. Kavez je dovoljno veliki imaju drvce za oštrenje zuba, slamu za čišćenje istih i piljevina kao podloga. Druželjubivi su i vole da se igraju sa nama i ćerkom koja ih obožava. Sve je bilo normalno do pre nekoliko dana kada je beli hrčak za koje mislimo da je ženka, počela da se ponaša agresivnije kada je sivi mužjak blizu nje i da cvili-kresti, a i kao da su se tukli. Pre dva dana beli hrčak nije dao mužjaku da ulazi u kucicu u kojoj su zajedno spavali i bukvalno ga je terala iz iste. Primetili smo fizičku promenu kod belog u vidu malo zakrvavljene zadnjice. Mislili smo da se teraju. Danas, znači posle dva dana kod belog je cela zadnjica promenila boju tj. kao da je zakrvavljena pomera se, izlazi iz kućice ali je depresivnija i dalje ispusta kreštave zvuke povremeno kada je mužjak u dodiru sa njom ili bas blizu. Molim pomoć. Hvala. Viktor

О: Hrčak se razmnožava brže od svih ostalih sisara. Ženke se mogu razmnožavati već od šeste nedelje. Graviditet traje oko 16 dana. Okoti se prosečno 6 mladunaca, mada su moguće varijacije od 2 – 15.


Važno je napomenuti da se sirijski (zlatni) hrčci ne preporučuju da se drže zajedno u istom prostoru, ukoliko pokazuju agresivnost jedan prema drugom, nego se za parenje ženka stavlja povremeno mužjaku u kavez, ali pod nadzorom. Kod ostalih hrčaka moguće su zajednice mužjaka i ženki.

Pre porođaja ženka će biti agresivnija i ukoliko je mužjak u istom kavezu, ona će početi da ga grize. Pre poroda mužjaka treba skloniti iz kaveza da bi se sprečilo ponovno parenje i da on ne bi pojeo leglo.

Ženka mladunce nosi 16 dana, a u leglu može biti od 2 do 14 mladunaca, ali najčešći broj je oko 6. Ženka se ne sme uznemiravati jer može se dogoditi da ženka usmrti i pojede mladunce, takođe ih može usmrtiti i ukoliko ih je previše u leglu ili ako nema dovoljno belančevina u hrani.

Što se mužjaka tiče, oni su takođe brižni roditelji pa se obično bez bojazni mogu da ostave sa leglom jer ženka dopušta mužjaku da ih pazi dok se ona npr. hrani (jedino kod sirijskog hrčka morate biti oprezni jer su agresivniji od ostalih). U svakom slučaju ukoliko životinje pokazu agresivnost morate odmah reagovati i razdvojiti ih zbog toga što znaju često da jedan drugom nanesu ozbiljne povrede.


Rane koje naprave možete dezinfikovati i namazati nekom kremom ili gelom koji će ubrzati zarastanje i sprečiti infekciju rane. Ukoliko ne možete ovo da rešite sami savetujem Vam da posetite veterinara.

Nije uobičajno da ženka hrčka krvari nakon parenja.


Prisutnost krvi iz polnog organa može biti iz vaginalnog i urinarnog dela. Krvav urin je retka pojava kod glodara. Međutim, mnogi slučajevi "krvavog urina" zapravo su pigmentisani urin (npr. od hrane). Vaginalni iscedak povezan je s adenokarcinomom maternice, pobačajem i sl.

Više o krvarenju hrčka iz analnog otvora možete pročitati u prethodnom odgovoru: „Krvarenje iz vaginalnog/analnog otvora kod hrčka“. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs