ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam hrčka koji je star malo više od godinu dana. Od kad ga imam on dok spava cvili povremeno, ali nije bilo nekog većeg problema. U poslednje vrijeme dok spava se trza i pritom krči. Teško diše ali ne kao da stenje vec kao da mu je začepljen nos, izgleda kao da štuca ili mu nešto smeta. Nije mu hladno i uvijek je veseo i želi da se igra, pa Vas pitam kako da mu pomognem ako mu se ovo ponovi ili nesto slično? Hvala unaprijed i srdačan pozdrav! Теоdora


О:
Životinje sanjaju kao i ljudi.


Trzaji koje pominjete mogu se protumačiti kao sanjanje, a i oglašavanje za vreme spavanja nije neuobičajeno. Ponekada suviše stimulativan dan utiče na to da životinje imaju nemiran san.


Stres, pogotovo situacije u kojima je životinja prinuđena da se brani, da zauzima odbrambeni stav utiču i na kvalitet sna. 

Životinja nemirno spava, lako se budi, vrlo je razdražljiva, skriva se i nije zainteresovana za druženje.

Međutim, životinja nije u svim fazama spavanja jednako nemirna. Ukoliko posmatrate Vašeg hrčka duže vreme, primetićete da se faze aktivnosti i mirnog sna smenjuju. Zavisi u kojoj ste je fazi sna posmatrali.


Međutim, postoje patološke promene uglavnom vezane za respiratorni trakt koje mogu izazvati simptome koje opisujete.


Gornji respiratorni putevi su prekriveni sluzokožom, koja je u kontaktu sa spoljašnjom sredinom putem udahnutog vazduha. Patološke promene koje se mogu javiti na sluzokoži su: zapaljenja, tumori i alergije.


Edem sluzokože, kao i prisutan iscedak su zaslužni za pojavu zvuka pri disanju, kako u toku budnog stanja, tako i u toku sna.


Savetujem Vam da odvedete hrčka kod veterinara kako bi ga pregledao i proverio da li je Vaš hrčak zdrav ili je ipak potrebno podvrgnuti ga terapiji.