Povratak

Retka stolica (dijareja) i nepokretnost morskog praseta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam problem sa morskim prasetom koje sam kupio kod vas, pre više od mesec dana. Do juče je bilo sve u redu, otpočetka jede seno, mešavinu semenki koje kupujem kod vas, povremeno joj dam malo jabuke ili nekog voća i pije vodu. Sinoć je imala retku stolicu i kad se kretala zadnjim nogama je skakutala. Od jutros samo leži i kad pokuša da ustane ili padne ili uopšte ne uspe da ustane. Nije se menjala temperatura u prostoriji, ni naviknuta ishrana, niti išta drugo. Molim Vas da mi pomognete, šta treba da uradim? Pozdrav, Goran


O:
S obzirom da se radi o indigestiji, koja je najverovatnije uzrokovana svežom hranom neophodno je ukinuti svežu hranu, a u vodu dodati vitaminske kapi sa C vitaminom i probiotikom.

Klinički znaci, koji nastaju kao posledica smanjenog unosa ovog vitamina, mogu se javiti već za 2 - 3 nedelje. U težim slučajevima, kod duže deficitarne ishrane, nastaju bolni edemi na zglobovima prednjih nogu, životinje odbijaju da se kreću i može doći do uginuća. Zbog toga je veoma važno dodavati vitamin C u vodu za piće i unositi ga putem hrane.

Svaka stolica koja je mekše konzistencije od fiziološke ukazuje na digestivni problem, koji zahteva veterinarski pregled i terapiju. Dijareja, odnosno digestivni poremećaji praćeni dijarejom se često javljaju kod morskog praseta.

Nespecifična dijareja kod morskog praseta javlja se kao posledica stresa izazvanog nekim spoljašnjim faktorom (uglavnom je to promena hrane). Tretman takvog stanja podrazumeva pre svega promenu hrane, antibiotski tretman i primenu kaolina.

U toku digestivnih poremećaja smanjuje se broj pozitivne crevne mikroflore, a dolazi do rasta nepoželjnih bakterija (rod Clostridium), koje pored poremećaja u varenju i resorpciji hranljivih materija, dovode i do pojave profuznih krvavih proliva, sa posledičnim mršavljenjem.


U terapiji ovakvih stanja, pored antibiotske terapije preporučene od strane veterinara, preporučuje se korišćenje probiotika (pozitivna bakterijska mikroflora) i prebiotika. Od prebiotika možete da koristite Pro-digest. To je preparat koji podstiče optimalno varenje kod glodara, stimulišući rast pozitivne crevne mikroflore, a usporavaju rast patogenih bakterija u sistemu za varenje. Ovo njegovo dejstvo moguće je zahvaljujući velikom procentu prirodnih šećera koji deluju na crevnu mikrofloru.


Kokcidioza kod morskog praseta je izazvana kokcidijom Eimeria caviae. Bolest se može javiti primarno ili sekundarno (u sklopu nekog drugog crevnog poremećaja). Uz antibiotsku terapiju neophodno je poboljšati higijenu kaveza odnosno prostora u kojem držite ljubimca, kako bi se mogućnost reinfekcije svela na minimum.

Proliv kod morskog praseta, bez obzira na uzrok, jako je ozbiljan zdravstveni problem, jer životinja može u veoma kratkom vremenu da dehidrira i ugine. Moja preporuka je da se što pre obratite veterinaru koji ima više iskustva sa bolestima glodara. Nikako Vam ne savetujem da pokušavate sami da lečite Vaše morsko prase, jer imaju izuzetno osetljiv digestivni sistem, a neki antibiotici mogu i da pogoršaju stanje (unište korisne bakterije u digestivnom sistemu), pa čak mogu da budu toksični za morsko prase. Nekontrolisana aplikacija nekih antibiotika kod morskog praseta može da dovede do pojave enteritisa i dijareje sa fatalnim posledicama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs