Povratak

Zapaljenje sluzokože nosa kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića lavlja griva, star je 5 godina. Pojavio se problem sa disanjem, krklja kao da nešto ima u nosiću, njuška je malo vlažna. Molim da mi kažete, ako je bolestan, gde da ga lečim i sa čime.  Unapred hvala, Ana


O: Mnoge bolesti kunića su rezultat pre svega lošeg načina držanja. Veliki doprinos u nastanku bolesti ima stres. Promene koje ste opisali mogu biti posledica respiratorne infekcije.


Zapaljenje sluzokože nosa nezarazne prirode može nastati zbog prašine i različitih gasova, što se javlja u kavezu u kojem je loša mikroklima, tj. prevelika količina amonijaka i vlage bez strujanja vazduha.


Zapaljenje nosne sluzokože je vrlo često blage prirode i opšte stanje životinje nije poremećeno. Iz nosa može da se cedi u početku bistri, kasnije mutan do gnojan iscedak.

On postaje gust, slepljuje se oko nozdrva i ometa disanje jer začepi nosne otvore, pa zato otresa glavom i učestalo kija. Pri lečenju treba osloboditi nozdrve od sasušenog iscetka ispiranjem nozdrva spolja vodom, a mikroklimatske prilike u kavezu treba poboljšati (pravilna ventilacija, redovno čišćenje izmeta i davanje hrane koja nije zagađena prašinom).

Respiratorne infekcije mogu da nastanu i kao posledica bakterijskih infekcija. Klinički simptomi su otežano disanje, pojava abnormalnih respiratornih zvukova, kijanje, iscedak iz nosa, gubitak težine, apetita, depresija i ako se ne sprovede terapija, dolazi do uginuća. Važno je istaći da uspešnost terapije umnogome zavisi od stadijuma  bolesti. Tako da ako se sa lečenjem započne u početnoj fazi bolesti, kada su simptomi još blagi i slabo izraženi, u većini slučajeva dolazi do izlečenja.


Što se tiče Vašeg ljubimca savetujem Vas da se obratite veterinaru kako bi na osnovu kliničkog pregleda postavio dijagnozui preporučio terapiju.
 
Za pregled kunića možete se obratiti prijemnoj ambulanti Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs