ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam činčilu staru oko 3 meseca. Kod mene je došla pre 4 dana i još uvek je jako plašljiva i nepoverljiva što mi je razumljivo. Ono što me najviše brine je to što ne pije vodu i to rekao bih uopšte. Imam pojilicu sa metalnom cevčicom, radi savršeno to sam proverio, ali ona joj uopšte ne prilazi, a video sam i da nivo vode nikad ne padne. Inače jede normalno, "kupa" se u pesku i tako dalje, jedino što se ponekad jednostavno "isključi", i ne mrda uopšte, mada su joj oči otvorene. Svaki savet je dobrodošao! Hvala unapred! Marko


O: Činčila mora imati stalno dostupnu vodu. Iako vlasnici ne primećuju, zdrava činičila sigurno konzumira vodu tokom dana.


Jedini razlog zašto je ne bi konzumirala je veća količina sveže hrane, koja ima i do 90% vlage, pa se na taj način, potebe u vodi smanjuju.

Bolesna činičila može imati slabije potrebe za vodom.

Vrlo je bitno da proverite turgor kože, tako što ćete prstom uhvatiti kožu na vratu ili rebrima, povući od tela i gledati kojom se brzinom vraća, ukoliko se odmah vrati uz telo to je znak da je činčila dovoljno hidrirana, a ukoliko se desi suprotno, znak je dehidracije.

Vrlo verovatno Vaša činčila pije vode, ali to obavlja neprmetno, jer je još uvek uplašena i trudi se da ne privlači pažnju.



Ishrana Vaše mace zavisi od fukcionalnog stanja bubrega. Ukoliko veterinar preporuči možete koristiti medicinsku hranu Renal Royal Canin ili Hill's k/d.