Povratak

Hrčak grize i ne dozvoljava da se mazi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam jedan problem sa mojih hrčkom, grize me non stop kad hoću da ga nahranim ili da ga izvadim iz kaveza pa da ga stavim u loptu, plašim se da mu priđem, ne smem ni da ga pomazim. Molim vas pomozite, srdačno zahvalna, Ivana.


O: Moram naglasiti da je proces  pripitomljavanja hrčka veoma dug i složen, pa bi bilo lepo da poštujete neka mala pravila.


Hrčci su vrlo skloni da usled stresa (npr. uzimanje u ruku) uriniraju ili defeciraju.

S obzirom da je hrčak noćna životinjica i najaktivniji je u večernjim satima (19 – 22 h), da bi ste stres sveli na najmanju moguću meru, najbolje je da Vaše druženje i igra sa njim, bude u tom periodu dana.
 

Prvo, pre nego što hrčka uzmete u ruke, stavite malo stelje (piljevine) u ruke, kako bi on bio okružen poznatim mirisom. Neposredno pre kontakta, nemojte dirati njegovu hranu, jer bi mogao da pomisli od Vaše ruke da je hrana, pa da Vas ugrize.

Uopšteno govoreći, pravilo je da hrčka ne dirate ako spava ili se tek probudio, zatim nemojte ga hvatati rukom odozgo, ni igrati se sa njim na mestima gde postoji opasnost da padne i povredi se.
 
Ponekada je uprkost svemu jako teško pripitomiti hrčaka. U svakom slučaju da bi izbegli moguć stres kod Vašeg ljubimca, najbolje bi bilo da fizički kontakt svedete na minimum, a da uživate posmatrajući njegove aktivnosti i nestašluke.

Dodatne informacije o pripitomljavanju hrčka možete pročitati u prethodnim odgovorima moje koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med., pod naslovima „Hrčak i stres/Pripitovljavanje hrčka“ i “Pripitovljavanje hrčka”.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs