Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Posedujem sibirsku vevericu staru par meseci, u poslednje vreme sam primetio da su joj prednji zubi jako dugački. U kavezu ima drvo, više vrsta, koje bi trebalo da koristi da češe zube ali izgleda da to ne radi. Kako rešiti problem?! Unapred zahvalan, Aleksandar


O:
Zubi glodara rastu neprekidno tokom čitavog života i moraju se stalno održavati kako bi se izbegle povrede i moguća oboljenja.
 
Pojava kada zubi nisu fiziološki smešteni u vilici naziva se malokluzija, a njena je posledica nepravilan rast i nepravilno trošenje zuba. U trenutku kada zubi prerastu svoju fiziološku dužinu, dolazi do otežanog ili potpuno onemogućenog uzimanja hrane, slinjenja (najčešće uočljivog na bradi i "podbratku"), mršavljenja, usta su često otvorena, neugodnog zadaha iz usta (ukoliko je došlo do povrede i infekcije bukalne sluzokože), suzenja iz oka, iscetka iz nosa, povreda jezika itd.

Navode se tri glavna uzroka malokluziji: najčešće je to genetska predispozicija (skraćena gornja vilica), zatim povreda kao i bakterijska infekcija. Kod genetskog, strukturalnog defekta, stalno rastući gornji i donji sekutići ne dodiruju se kada životinja žvače. Posledično, prerasli sekutići uzrokuju znatnu traumu na jeziku i delovima usne šupljine. Zubiće koji se ne troše potrebno je redovno skraćivati.
 
Glavni pokazatelji koji upućuju na oboljenje su gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom uglu kaveza, nezainteresovanost za okolinu, kao i promene na koži i dlaci. Osnovni simptom koji se javlja je prekomerno lučenje sline.

U slučaju kada se zubi troše manje nego je fiziološki potrebno, treba ih redovno (ponekad i svake 2-3 nedelje) skraćivati kod veterinara. Kako biste ovaj interval između skraćivanja produžili, ponudite Vašoj veverici dovoljno grančica, mineralni kamen, oraha i drugih interesantnih igračkica za trošenje zuba.


Dijagnoza se postavlja kod veterinara kliničkim pregledom, pa Vam preporučujem da Vašu vevericu što pre odvedete kod veterinara, kako biste sanirali problem.