aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Čitajući tekstove pojavila su mi se par pitanja za koja ćete mi, nadam se, moći pružiti odgovor. Rečeno je da noktići ježa stalno rastu. Da li treba da se oni skraćuju i na koji način? Čula sam da ježevi mogu nalik mačkama da se istreniraju da vrše nuždu na mesto namenjeno za to, odnosno ako bi se jež pustio da se šeta po stanu da bi se sam vraćao u kavez da obavi nuždu i time ne bi prljao ostatak stana. Da li je to istina? Ako jeste, onda kako izgleda ta dresura? Koliko puta dnevno se hrani jež i kojom količinom hrane? Da li jež zahteva dodatne tretmane za održavanje higijene, tipa kupanje, češljanje i sl.? Da li je bezbedno držati ježeve van kaveza kada ukućani nisu u kući ili budni? Unapred zahvaljujem na vašim odgovorima, Biljana

O: Ježevi su sitni sisari iz familije Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Postoji 16 vrsta ježeva podeljenih u 5 rodova. Oni žive širom Europe, Afrike, Azije i na Novom Zelandu.

Dve su glavne grupe ježeva: evropski jež (i zakonom zaštićen) i afrički jež (najčešće držan kao kućni ljubimac).

Afrički patuljasti jež se u svom prirodnom okruženju hrane prvenstveno bubama, paucima, puževima i drugim insektima. U uslovima držanja ježa kao kućnog ljubimca, preporučuje se gotova hrana za mačke superpremium kvaliteta jer jedino takve hrane ježu osiguravaju kvalitetan izvor belančevina koje njihov metabolizam zahteva, s obzirom na njihovu prirodnu ishranu insektima.

Količina hrane koja bi zadovoljila potrebe ježa zavisi od kvaliteta hrane. Dovoljno je da jež svakog dana ima na raspolaganju dve supene kašike superpremijum hrane za mačke light kategorije.

Što se tiče žive hrane, iz prirode se savetuje uzimanje samo onih primeraka insekata koji žive na nezagađenim područjima. Dakle, nikako na prostorima ili livadama uz saobraćajnice i slično.
 
Međutim, kako se ježevi kao kućni ljubimci hrane gotovo isključivo hranama za mačke, a hrana se obogaćuje sa svežom hranom (povrćem i voćem), tako i Vi povremeno možete nagraditi svog ljubimca živom hranom, crvićima,  koji su u stalnoj ponudi Pet centra.

Veličina kaveza za patuljastog ježa svakako ne bi smela biti premala jer su ipak životinjice koje se u svoje aktivno vreme mnogo kreću. Vole da se ukopaju u kavez, pa bi trebalo da bude primerene dubine. Stoga, preporučila bih Vam veličinu kaveza od 80x48,5x42 cm.

Ne postoji konkretna dresura za vršenje nužde ježa, ali bi jež svakako mogao naučiti da vrši nuždu u jednom delu kaveza. Takođe, ne bi trebalo dozvoliti ježu da koristi ceo prostor stana za svoje aktivnosti dok se predhodno ne formira navika vršenja nužde u delu kaveza. Savetujem  Vas da ježu ne dajete punu slobodu kretanja u stanu dok nije pod nadzorom drugih lica.

Bodlje kod ježa su preoblikovana dlaka i iznutra su šuplje. Svaka bodlja ima poseban mišić (Musculus arrestor pili) koji upravlja njenim položajem. Kad su ugroženi, ježevi se sklupčaju u kuglu. To zahteva kompleksnu "saradnju" brojnih mišića, između ostalih Musculus caudo-dorsalis koji se proteže od korena repa pa duž leđa i uspravlja bodlje i Musculus sphincter cuculi koji drži zivotinju sklupčanom i tako skriva nezaštićene delove tela, jer pravi ježevi nemaju bodlje na trbuhu, licu i udovima.

Jež po pravilu sam održava svoje telo i čisti ga lizanjem i trljanjem, tako da nije potrebno za ovakvom vrstom higijene. Nokti se ježevima mogu skraćivati makazicama za male životinje.

Ukoliko Vam budu trebale dodatne informacije o ježevima možete se obratiti našim veterinarima u okviru Pet centra.