Povratak

Gubitak bodlji kod afričkog patuljastog ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčć, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam afričkog patuljastog ježa 3 meseca. Uobičajeno je da ponekad koja bodlja otpadne, ali danas sam primetila da otpadaju u mnogo većem broju (oko petnaestak na dan). Kažu da je tada bolestan. Mada ne pokazuje nikakve znake bolesti. Okice su mu u redu, normalno jede i trči, jedino slabije pije vodu. Da li bi možda trebala da mu uvedem mleko u obrok? Šta da radim?
Unapred mnogo hvala. Biljana

O: Primarna funkcija bodlji je zaštita ježa od većih životinja.  Medjutim, one predstavljaju idealno mesto za nastanjivanje brojnih malih parazita (krpelja, buva, grinja), koji mogu stvoriti i ozbiljnije probleme i poremećaje kako na koži, tako i poremećaje opšteg stanja životinje. Pregledajte kožu između bodlji da bi mogli da uočite da li je iritirana - zacrvenjena, temperirana, perutava, sa pojavom seroznog eksudata na površini, pojavom ranica, krastica, edema itd., jer pojedina kožna oboljenja se karakterišu ovim promenama, a istovremeno može da dođe i do pojačanog opadanja bodlji.

Do pojačanog gubitka bodlji mogu da dovedu i poremećaji u metabolizmu koji se obično javljaju kod deficitarne ishrane. U prirodi jež se  hrani  paucima i insektima, puževima. Takođe je poznato da može jesti jaja, male sisare, ptice žabe, reptile. U kućnim uslovima ne postoje mogućnosti ovakve ishrane, tako da u kućnim uslovima držanja, odgajivači preporučuju ishranu komercijalnom gotovom hranom za mačke, koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama u pravilnom odnosu i količini. Potrebe za vodom su različite i ukoliko Vaš jež ima stalno dostupnu svežu vodu, ne morate da brinete jer će je on po potrebi konzumirati, a mleko mu nemojte uvoditi u ishranu.

 

Ukoliko se stanje sa bodljama bude pogoršavalo, moj savet bi bio da posetite veterinara koji će uraditi detaljan klinički pregled i otkriti uzrok nastale pojave.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs