Povratak

Društvo za činčilu i razlike u polovima / Polna zrelost činčile

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Planiram da uzmem činčilu, trenutno obezbeđujem uslove, ali kada dođe vreme nisam siguran da li da uzmem jednu ili dve? Jednu bih uzeo samo zato što mislim da ako bih uzeo dve, da bi bile uvek okupirane jedna drugom i da me ne bi ni primećivale, u smislu da ne bi dolazile tako često da se maze i igraju kao kad bi jedna bila sama? A ako bih uzimao dve, uzeo bih istog pola kako ne bih imao problema sa mladuncima i onda manjkom prostora. Tako da je to drugo pitanje, ako bih uzimao dve, da li ima razlike u ponašanju između 2 ženke i 2 mužjaka?
Hvala,
Luka

O: Svako živo biće najviše uživa u društvu svoje vrste. Način komunikacije i način igre je svojstven svakoj vrsti, a međusobno razumevanje je najbolje među jedinkama iste vrste.

U ranoj mladosti, razlike među polovima su nebitne i mladunci se jednako zabavljaju bez obzira da li su istog ili različitog pola.

Sa postizanjem polne zrelosti, naslućuju se razlike između mužjaka i ženke i tada idealan par čine upravo mužjak i ženka.

Ukoliko odlučite da čuvate mužjaka i ženku, onda bi najbolje bilo da ih odmah nabavite, kako bi se lepo združili dok su mladi. Činčile mogu biti agresivne kada je u pitanju pridošlica, tako da biste morali imati nov smeštaj za ženku, dok se ne priviknu jedno na drugo. Činčilama je čulo mirisa jako razvijeno i dok god dobro ne upoznaju budućeg partnera, mogu biti nezainteresovani ili čak i agresivni.

Kada su u paru, činčile većinu vremena povećuju jedno drugom, ali i tada su vrlo interesantni, jer izvode svakakve vratolomije. Nije isključeno da se dve pripitomljene činčile često druže sa čovekom, pogotovo ukoliko ih za pažnju nagradite omiljenom poslasticom.

Ženke činčila postaju polno zrele jedinke od petog meseca života, ali se smeju stavljati u priplod najranije sa osam meseci. Kada je ženka spremna za parenje, postaje nemirna, privlači mužjaka, a najkarakterističniji znak je otvaranje vagine. Naime, nesparene ženke imju vaginalni čep, koji se izbacuje početkom estrusa. Estrus se kod nesparenih ženki pojavljuje svakih 28 dana. Po obavljenom parenju, dolazi do koncepcije.

Ukoliko ne želite potomstvo možete sterilisati mužjaka i/ili ženku.

Ukoliko se opredelite za jednu činčilu, ona će u Vama naći druga. Vremenom ćete naučiti omiljeni način zabave Vašeg ljubimca. Ipak, kako se ne bi dosađivao kada ostane sam, savetovala bih Vam da mu postavite dosta igračaka kojima se može zabavljati, npr. točak za trčanje, razni tuneli, grane itd.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs