Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imala sam zeca starog 6 meseci, kunić je u pitanju. Njemu zadnja dva dana nije bilo dobro tj. nije ni jeo ni pio ništa. Kada sam ga noćas odvela kod veterinara on mi je rekao da je samo dehidrirao i dao mu infuziju i još neke 3 injekcije koje ne znam i rekao da će mu biti valjda bolje jer je bio u kritičnom stanju, kako on kaže. Meni je jutros zec uginuo. Ja sam sa njim juče ceo dan bila zajedno i sinoć je spavao kod mene u sobi. Kada sam malopre gledala na internetu bolesti zečeva videla sam neku prenosnu bakteriju - Tularemija i bojim se da je slučajno nisam dobila od zeca. Kako da saznam da li sam je dobila ili ne?
Unapred hvala, Jovana

O: Tularemija je akutna zaraza bakterijske etiologije. 

Uzročnik je Francisella tularensis. Tularemija je zoonoza (bolest koja se može preneti za životinje na čoveka ili obratno), a prenosi se aerogeno, per oralno, direktnim kontaktom i ujedom muve, komarca, krpelja. Inkubacioni period traje 2 - 10 dana. Uzročnik bolesti se može naći u krvi, gnoju, mokraći, izmetu. Vrata infekcije su sluzokoža respiratornog, digestivnog trakta i konjuktive.

Simptomi koji se javljaju su: apatija, povišena telesna temperatura, otežano kretanje, kašalj, dijareja, bol u trbuhu, učestalo mokrenje, lezije na koži, otok očnih kapaka. Prema kliničkim manifestacijama postoji više kliničkih formi tularemije: respiratorna, digestivna, kožna i septikemična.

Akutni tok bolesti Vašeg kunića, sa letalnim ishodom, može ukazati i na neka druga oboljenja (akutna indigestija,  intoksikacija, druge infektivne bolesti itd.)

Dijagnoza kod uginule životinje postavlja se obdukcijom i izolacijom uzročnika. Patoanatomskim nalazom se može utvrditi hepatomegalija, splenomegalija i uvećani limfni čvorovi. Simptomi u ljudi koji boluju od tularemije su: upala grla, grizlice u usnoj duplji, čirevi na koži, upala pluća.

U slučaju promene Vašeg zdravstvenog stanja obratite se lekaru.