Povratak

Kunić udara zadnjim nogama o pod

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog kunića, ponašanje mu je sasvim normalno, nikada nije bio agresivan, veseo je i mazi se, ali ponekad mu se desi da snažno udari nogama o pod više puta za redom (najčešće kada je u svom kavezu)?
Unapred zahvalna!
Jelena

O: Kunići imaju mnogo bolje razvijene zadnje noge od prednjih. Muskulatura zadnjih ekstremiteta je jaka i omogućava kunićima da razviju veliku brzinu i da u deliću sekunde promene smer kretanja, čime u prirodi izbegavaju neprijatelje.

Sem za trčanje, zadnje noge kunićima služe i za odbranu. Ukoliko pokušamo da uhvatimo kunića koji nije naviknut na društvo ljudi ili ako je pitom ali nije raspoložen za maženje, onda zna veoma lako da se oslobodi ruku, tako što se zadnjim nogama gura pokušavajući da se izvuče. Na zadnjim nogama kunić ima  jake kandže kojima može da povredi.

Smatra se da kunić jako udara o zemlju zadnim nogama kada se oseti ugroženim.

U prirodi, najbitniji način komuniciranja je onaj na koji jedan drugome javljaju potencijalnu opasnost - blizinu predatora. Jedan "tup" zadnjim šapama znači da je potreban oprez i kunići se dižu na zadnje šape, naćulenih ušiju i promatraju prostor oko sebe, osluškujući hoće li još netko dati znak. Ponovi li se još jedan "tup", oprez se povećava i kunići se spremaju za beg. Ako dođe do dvostrukog udarca zadnjim šapama, kunići se razbeže u svoja skloništa.

Verovatno da Vaš kunić negoduje zbog zatvaranja u kavez (veoma vole slobodu), ili mu je to urođeni vid ponašanja koje se ne može promeniti. Možete pokušati da ga pustiite odmah nakon tog udarca nogama o zemlju i da uklonite ono što ga eventualno plaši.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs