Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li možete da mi kažete kako treba da postupam sa malim hrčcima, s obzirom da mi se ženka okotila pre 10 dana, i šta se dešava ako se pare braća i sestra (da li dolazi do deformisanja)? Hvala i veliki pozdrav, Bane

O: Podmladak hrčaka sa majkom u prvim danima života zahteva uslove držanja bez uznemiravanja. Možete se približiti kavezu ali samo kako bi ih posmatrali. Ne bi trebalo dirati mlade, jer nije retkost da ženka odbaci ili pojede vlastito leglo zbog nepoznatog mirisa koji mogu poprimiti upravo od Vas. To bi se moglo dogoditi ako biste dirali mladunce.

Takođe, ženka im može nauditi (pojesti) i u slučajevima kada su bolesni ili zakržljali odn. kada su nesposobni da prežive, pa i u slučaju kada majka nema adekvatnu ishranu. Dakle, pravilna ishrana i pružanje mira majci s mladuncima u prvim danima nakon okota je najbitnije. Tada je mogućnost kanibalizma svedena na minimum.

Mladunce bi bilo dobro odvojiti od ženke sa oko 22 dana starosti (može i malo kasnije - no ipak ženka može postati agresivna, zato bi 22 dana bio najoptimalniji rok). Što se mužjaka tiče, oni se takođe vode pod brižne roditelje pa se obično bez bojazni mogu ostaviti s leglom jer ženka dopušta mužjaku da ih pazi dok se ona npr. hrani (jedino kod sirijskog morate biti oprezni jer su agresivniji od ostalih). No ukoliko ne želite ubrzo opet imati novo leglo, ipak ih razdvojite jer će se ženka nakon okota vrlo brzo opet početi sa teranjem i celi ciklus će se ponoviti.

Opet ću ponoviti da je ženku poželjno što manje uznemiravati jer će se za sve ona pobrinuti sama, tako da joj osigurajte dovoljno hrane i vode (koju im pokušajte brzo ali smireno promijeniti kada se npr. hrane).

Napomenula bih još da u apoteci Pet centra možete pronaći OPTI-VIT vitaminske kapi za male glodare, koji bi bili odlična nadoknada ishrani Vašim ljubimcima u ovom osetljivom razdoblju.

Što se tiče parenja u srodstvu, ono moze biti uzrok genetskih mutacija, što za posledicu može imati deficijentne jedinke u svakom smislu, pa su stoga deformiteti različitih formi mogući. To takođe, posredno, može biti uzrok kanibalizma.