Povratak

Linjanje zeca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zec nam je u fazi linjanja i čuli smo da mu treba davati neku pastu koju bi jeo i koja valjda razgradjuje tu dlaku kako zecu to ne bi škodilo i dovelo do neželjenih posledica. Da li mi možete reći koja je to pasta i da li se može naći kod vas u Pet centru? Hvala unapred. Pedja

O: Linjanje je normalan fiziološki proces, koji se  odvija kod svih životinja. U periodu linjanja je potrebno pojačati ishranu kako bi organizam lakše prebrodio svojevrstan stres. To je proces u kojem se oslobađa stara dlaka a izrasta nova. Kada se ljubimac čisti, liže, tada skida sa sebe staru dlaku i deo nje i proguta.

To nekad može dovesti do različitih poremećaja u digestivnom sistemu i posledičnih komplikacija koje mogu završiti i smrtnim ishodom. Pasta koju pominjete je Malt ili Malz pasta koja se daje, a sprečava stvaranje kuglica od dlaka i tako olakšava transport dlake kroz intestinalni trakt.

Trenutno imamo samo pastu za mace ali ne i za glodare, svakako trudimo se da što pre bude u našoj ponudi. Kao preventiva treba da posluži redovno isčetkavanje Vašeg ljubimca čime ćete znatno smanjiti mogućnost da unese kritičnu količinu dlake.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs