Odgovara:
Mirjana Pejčić-Todorović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ćao,  ja imam jednog pravog patuljstog kunića (m) 5 meseci i jednog sa lavljom glavom (ž) 8 meseci stari. Oni su razdvojeni u jednom kavezu (137cm x 60cm), razdvaja ih jedna mreža. Čuvam ih oko mesec i po dana i bez ikakvog međusobnog dodira. Ne želim ih pariti jer su različiti. Sada ću dobiti jednu zenku pravog patuljastog i pariću ga sa ovim mojim patuljastim od 5 meseci. Pitanja: Zašto su kunići pomrli kada se okotila prvi put? Imam kotilicu gde je potpuni mrak. Zašto se nije čupala i pravila gnezdo? A sada posle mesec dana napunila je kavez dlakama. Šta to znači? Zašto prosipuju posude sa hranom i vodom? Zašto kada priđem da ih pomazim "rže" i stežu se kao da ih je strah?

Koliko posle parenja se ženka okoti? Koji su znaci kada mužjak mora da se pari?
Unapred hvala, Stefan

O: Domaći kunić dostiže polnu zrelost i seksualnu aktivnost između 4 i 6 meseca starosti,  sa tim da manje rase,  kao što su patuljasti kunići, dostižu polnu zrelost otprilike oko 1 mesec ranije od krupnijih rasa.

U periodu estrusa ženka postaje nemirna , slabije jede i često čupa krzno pripremajući gnezdo. Kod ženke koja je u polnom žaru javljaju se i spoljni znaci kao što su otok i crvenilo spoljni genitalnih organa. Estrus traje obično 3-5 dana,ali kunići ne moraju imati ustaljen estralni ciklus i mogu pokazivati dug period estrusa odnosno polnog žara. U to vreme ženka dozvoljava parenje. Period graviditeta kod kunića traje 30 do 33 dana. Broj mladih u okotu je 4 do 12, a najčešće 7. Mladi se osamostaljuju sa 2 meseca starosti. Životni vek kunića je između 8 i 12 godina.

Uginuće mladih iz prvog okota može da bude posledica preranog parenja kunića jer se sa polnom zrelošću ne završava i telesni razvoj kunića, pa prevremeno parenje kunića može da predstavlja i zdravstveni problem za ženku. Uopšteno se smatra da rasplodne životinje (malih i srednjih rasa kunića ) ne bi trebalo da budu mlađe od 7 do 9 meseci , što bi trebalo da imate u vidu pri odluci da uparite Vaše kuniće.

Kada kuniće hranite, pojite ili obavljate poslove čišćenja okoline morate biti obazrivi , bez nepotrebnih naglih pokreta i buke , kako ih ne bi nepotrebno uznemirili, a oni će se vremeno navići i neće više osećati strah.

Hranilice postavite u ugao, ali ako kunići nemaju dovoljno prostora često će dolaziti do njihovog prevrtanja. Kao posude za vodu koristite posebne pojilice za kuniće koje se postavljaju u vertikalni položaj i koje imaju cevasti metalni produžetak sa nekim vidom zatvaraća u obliku metalne kuglice koju kunići pomeraju dok piju vodu a posle toga ona se kao ventil zatvara i sprečava odlivanje vode.