Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam 18-godišnju mačku koja već dugo ima rastuću kvrgu na repu. Počela je da je grize. Obično jede, pije itd. Težak je oko 5-7 kilograma, već je 7 godina domaća mačka. Nekada smo ga puštali, ali bio je vakcinisan i sve ostalo, takođe imam knjižicu od veterinara. Šaljem sliku kvrga. Možete li takođe da mi preporučite šta treba da radim? Nisam ga odneo veterinaru otkako sam se preselio u Vukovar, pre 7 godina. Naime, moram ga nositi u rukama, a ne stavljati u korpu, jako se plaši zvukova. Hvala na savetu. Pozdrav, Daniela

O: Kvržica na repu vaše mačke može biti uzrokovana udarcem, ugrizom insekta, ugrizom druge mačke (i razvija se kao cista, hematom, apsces) ili može biti genetska, odnosno može biti nasledna anomalija (u obliku tumorskog tkiva). Ako je kvržica tvrđe konzistencije koja fluktuira na dodir, moguće je da se radi o apscesu (novonastala šupljina ispunjena gnojem) ili o ateromu (ako je gnoj siraste konzistencije). Ako je formacija na dodir mekana i ispunjena tečnošću, postoji mogućnost da se radi o cisti. Ako je stvaranje čvrste konzistencije pokretljivo na dodir, a nije bolno, postoji mogućnost da je tumor benigni (npr. Tumor masnog tkiva - lipoma).

Svakako bih preporučio posetu vašem veterinaru, kako bi se stručnim pregledom (palpacija, punkcija) utvrdilo o čemu se radi i kako bi se sprečile moguće komplikacije, jer se iz vašeg opisa i fotografije može utvrditi da mačka grize otok, koji može biti zaražen.

OZNAKE: