Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Odveli smo mačku kod mačora, oboje su Persijanci, bila je u najgorem teranju. Cele noći su bili zajedno, ali ne znamo da li su obavili šta su trebali. Jel to može da se sazna? Inače naša mačka se od tada jako čudno ponaša, umiljatija je, nekako opreznija i depresivna. Inače, oko vrata ima par ogrebotina, ne znamo da li je sama sebe tokom češanja ogrebala ili u toku borbe sa mačorom. Šta vi mislite o tome? Hvala unapred, Srdačan pozdrav, Aleksandra
O: Tipično mačje zavijanje, držanje repa sa strane, maženje i valjanja mačke po podu znakovi su njene spremnosti za parenje.

Pri samom aktu parenja mužjak hvata ženku zubima za kožu vrata (odakle verovatno ogrebotina), pa je potom obavije prednjim nogama. Sam akt parenja traje svega 31 sekundi. Obično se ponavlja jedno 6 do 7 puta i za 4 dana (uglavnom za 2 dana). Neke ženke ne žele da prihvatite jednog mužjaka, dok prihvataju drugog.

Mlade mačke kod prvog teranja često budu uznemirene i mogu izgubiti apetit. Takođe, pri teranju postanu osetljivije i pada im imunitet.

O utvrđivanju i znacima graviditeta kod mačaka pisali smo u tekstu Utvrđivanje i znaci graviditeta kod mačaka.

Dodatne informacije o parenju mačaka pročitajte u Pravo vreme za parenje mačke.

OZNAKE: