Povratak

Gravidna maca doji mačiće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam mačku koja je skotna, a dozvoljava drugim mačicima da sisaju. Zanima me da li ona ima mleka? S poštovanjem, Vesna

O: Gravidnim mačkama je potrebno nega. Ona podrazumeva kvalitetnu i redovnu ishranu i negu.

Postarajte se da je sve vreme držite u kući i na čistom, bezbednom mestu. Uverite se da joj je kutija sa peskom uvek potpuno čista, redovno čistite i menjajte posip. Obezbedite joj udobna i mekana mesta za odmor, neka se dosta odmara i učinite sve što možete u pokušaju da atmosferu oko nje održite mirnom, bez napetosti, što naravno nije moguće, ako je sisaju drugi mačići.

Nije neuobičajeno da mačka doji stare mačiće dok je gravidna, ali ukoliko su mačići ojačali za tim nema potrebe. Ona svakako ima mleka tokom graviditeta. Takođe postoje i adaptirane formule koje su potpuna zamena za mačkino mleko.

O ishrani adaptiranim mlečnim formulama za mlade mačiće pisali smo u tekstovima Ishrana mačića adaptiranim mlekom (odbacivanje legla) i Ishrana adaptiranim mlekom/Zatvor kod mačića.

Onemogućite pristup mačićima mleku, jer to dodatno iscrpljuje buduću mamu mačku i nije dobro za stanje u kojem se nalazi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs