Povratak

Rinotraheitis kod mace

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Čini mi se da maca ima rinotraheitis. Nisam u mogućnosti da zovem veterinara. Ima godinu dana, jako teško diše, ima iscedak iz ociju i nosa. Nikako ne mogu da joj stavim mast jer nece da stane a ne bih da je mucim. Da li mogu da dam sinacilin na spric i koja doza? Hvala vam unapred! Marija
O: Mačji rinotraheitis febrilna je, vrlo kontagiozna zarazna bolest koja se najčešće pojavljuje iznenada, a javlja se tokom čitave godine s većom učestalošću tokom hladnijih meseci. Uzročnik bolesti je mačji herpes virus (FHV-1). Kod pasa dolazi tip herpes virusa koji je uzročnik bolesti pod nazivom "kašalj čopora".

Inkubacija rinotraheitisa kod mačaka traje 2-5 dana. Morbiditet kod mladih mačaka može biti vrlo visok, i do 100%. Većina životinja ozdravi u roku dve nedelje, ako se blagovremeno postavi dijagnoza i ako se životinja leči na vreme. Klinički simptomi variraju od blagih do vrlo teških oblika.

Bolest se ogleda groznicom, balavljenjem, konjuktivitisom, obilnim nazalnim iscetkom koji može da začepi nosnice i da slepi očne kapke, kijavicom i promenama na prednjim disajnim putevima, zbog čega životinje otežano dišu, ne jedu i gube na telesnoj težini.

Ova bolest dovodi do poremećaja pulmonarnih obrambenih mehanizama, predisponirajući mačke za sekundarne bakterijske infekcije. Sekundarne infekcije najčešće su uzrokovane bakterijama Pasteurella multocida, Bordatella bronchoseptica, Streptococcus sp. i Mycoplasma felis, a mogu uzrokovati hronični, gnojni rinitis i konjuktivitis, upalu porebrice, pa i pneumoniju.

Uz respiratorna oštećenja herpes virus takođe izaziva ulcerativni keratitis, hepatičnu nekrozu, kod gravidnih mačaka pobačaj i pojavu mrtvorođenih. Virus može biti latentno prisutan i u ganglijima. Većina mačaka koje se oporave od rinotraheitisa postaju nosioci i izlučuju virus, bilo spontano ili nakon stresa. Osetljive mačke, posebno mačići s osetljivim imunitetom, inficiraju se nakon kontakta s obolelim mačkama (virus izlučuju putem iscetka iz nosa i očiju i putem sline) ili s mačkama u rekonvalescenciji, a isto tako i u kliničkim inaparentnim infekcijama koje omogućuju neprimetno širenje virusa.

Temelj terapije je održavanje prohodnosti disajnih puteva inhaliranjem mukolitičkih materija, kako bi mačka mogla nesmetano da diše. Dehidraciju suzbijamo fiziološkoim rastvora intravenoznim putem ili u lakšim slučajevima oralno rehidracijskim rastvorima. Sekundarne bakterijske infekcije suzbijaju se antibioticima širokog spektra jedan od njih je amoksicilin + klavulanska kiselina, oksitetraciklin (odrasle mačke). Lokalno se primenjuju antibiotske masti i kapi za oči, najčešće su to Tobrex ili Chloramphenicol. Isto tako je važna potpora imunološkom sistema vitaminima A, B-kompleksa i vitaminom C.

Preventiva igra važnu ulogu u sprečavanju infekcije i kontroli širenja bolesti. Mačići se vakcinišu u starosti od 8-9 nedelja, a potom revakcinišu u starosti od 12 nedelja. Međuti, to ne znači da se mačka ne može vakcinisati i kasnije. Svake godine mačke se revakcinišu jednom. Vakcina osim za rinotraheitis pruža zaštitu i protiv panleukopenije i mačjeg kalicivirusne infekcije. Vakcinišu se isključivo zdrave mačke, jer u protivnom može doći do neželjenih efekata.
Bolest, ako se na vreme dijagnostikuje i leči, po pravilu ne ostavlja značajne posledice na organizam mačke.

Međutim, da bi se postavila tačna dijagnoza, Vašeg mače bi trebalo podvrgnuti nizu dijagnostičkih metoda (klinički pregled, hematološka pretraga, izolacija uzročnika na ćelijskoj kulturi, serološke metode - porast neutralizacijskih protivtela).

U našim apotekama u Pet Centru možete kupiti specijalnu medicinsku hranu za brži i kvalitetniji oporavak Vaše mace:
- Eukanuba High Calorie u konzerviranom obliku
- Royal Canin Convalescence support

Želimo Vašem ljubimcu što brži oporavak!

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs