Povratak

Znaci teranja kod sterilisane mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Macku sam sterilisala posle prvog teranja (imala je oko devet meseci), nakon godinu dana je počela da ima simptome teranja koji je popuste i ponovo počnu na svake dve nedelje. Tako traje već tri meseca. Nepodnošljiv je život sa njom u stanu i ne razumem kako se to dešava ako je sterilisana. Sigurna sam da su to ti simptomi i svi to prepoznaju. Šta da radim kako bi joj trajno zaustavila teranje?
O: Mačke se tokom teranja specifično oglašavaju, nemirne su, izrazito su mazne, umiljavaju se uvijanjem leđa, trljaju glavom i vratom i zauzimaju karakterističan stav za parenje (rep pomeren u stranu), stidnica je otečena. Do ovulacije kod mačaka ne dolazi spontano, već je ona indukovana koitusom.

Ne znam jeste li primetili neke od ovih poprilično specifičnih promena u ponašaju, ali simptomi teranja kod sterilisanih mačaka se mogu javiti u tri slučaja: ukoliko komadić tkiva jajnika nije uklonjen prilikom hirurškog zahvata (nekada je dovoljno da je ostalo svega nekoliko ćelija), zatim da postoji akcesorni jajnik i treći slučaj je da postoji ektopično tkivo jajnika (van jajnika) odnosno diseminirane jajne ćelije. Simptomi teranja kod kastrirane mace se mogu javiti od nekoliko dana, nedelja do nekoliko godina nakon kastracije životinje.

Kako se danas uglavnom radi ovarihisterektomija (uklanjaju se jajnici i materica), naravno ne može doći do graviditeta, ali ako je takvo tkivo u funkciji i proizvodi hormone znakovi estrusa će se nastaviti. Svakako Vam savetujem da razgovarate sa svojim veterinarom, ako se maca zaista tera, kako biste zajednički odlučili o sledećim koracima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs