Povratak

Život starije mačke sa mladim mačetom u istom domu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Živimo u gradu, a hteli bi da donesemo sa sela mače, ne znamo tačan uzrast, još sisaju ali i jedu sos za mačiće, očišćeni jednom od unutrašnjih parazita ne i od spoljnih. U gradu već imamo sterilisanu mačku za koju ne znamo dal ću prihvatiti prinovu pa se brinemo, a i ne znamo kad je vreme za prelaz i da li može mače da se nosi na put od 4 dana pa vraća opet u stan ili ne? Hvala unapred Ana
O: Godinama se smatralo kako su domestikovane mačke samostalna bića koja ne vole društvo drugih mačaka. Tek se u skorije vreme od strane istraživača prepoznala društvena strana mačje prirode.

Prethodno su se mačke smatrale jedino pitomom verzijom, u različitim bojama, njihovog pretka afričke divlje mačke. Iako su preci domestikovane mačke solitarni lovci šuma Afrike i Europe, domaća mačka je redovno živela u harmoničnoj grupi, zajedno provodeći vreme u igri, spavanju, a čak su i lovile zajedno. Takođe, osim što su stvorile čvrstu vezu sa drugim mačkama, mnoge mačke komuniciraju isto i sa drugim domaćim životinjama i ljudima.

Društveno biće se uopšteno definiše kao biće koje može formirati čvrste veze i odnose.

Ovakav oblik odnosa viđa se, kako u kolonijama divljih mačaka, tako i u domaćinstvima. Prema nekim istraživačima ovakvo ponašanje se može opisati kao neprirodno društveno ponašanje zbog prisiljene bliskosti (npr. izvor hrane). Neki smatraju kako kastracija mačke pretvara u društvena bića. Međutim, čisto društveno ponašanje opaža se u zajedničkom odgajanju potomaka i zajedničkog lova. Zajedničko odgajanje mačića viđa se i kod mačaka u istom domaćinstvu.

Prisilnim društvenim ponašanjem neki smatraju i držanje nekoliko mačaka u istom kućanstvu jer navedeno predstavlja neprirodne uslove života. Međutim, neke mačke su po prirodi solitarne, tj. pokazuju znakove stresa ako je veći broj mačaka na premalom prostoru. Druge pak mačke obožavaju društvo drugih mačaka, međutim vole malo privatno mesto unutar kuće. Stoga se došlo do zaključka kako mačke koje žive zajedno formiraju prijateljstva koja traju godinama. Isto, evoluirale su tokom boravka sa ljudima i vole i njihovo društvo jer im ono znači i život blizu drugih mačaka. Daleko od uvreženog mišljenja kako mačka kao kućni ljubimac pati ako se drži u grupi, mnoge mačke uživaju u društvu drugih mačaka naročito ako su odrastale zajedno.

Ako ste kod kuće, i primetite da mlada mačka radi nešto nedopušteno ili maltretira stariju mačku (što često rade mlade mačke), poprskajte je mlazom vode iz vodenog pištolja ili bilo kakve prskalice ili jednostavno bacite ključeve na pod kako bi je tresak uznemirio da obrati pažnju na Vas. Takođe, mace reaguju i na ton i visinu Vašeg glasa, pa macu takođe možete kazniti sa čvrstim "ne" koje može biti popraćeno štrcanjem vode.

Ponekad je potrebno i godinu dana pa i duže da se starija mačka i mače udobno osećaju jedan uz drugog, međutim neka Vas to ne obeshrabri jer vremenski period ipak individualno varira. Takođe, događa se da nikada ne postanu pravi prijatelji, ali jednostavno nauče da tolerišu jednog drugog. Iako se gledaju sa distance, svaka mačka voli dodir toplog tela kada njihovog vlasnika nema kod kuće. Dok se u potpunosti ne prihvate, držite ih odvojeno tokom Vašeg odsustva radi Vaše i njihove sigurnosti.

U svakom slučaju, dokazano je kako mace postaju mirnije nakon sterilizacije. Najčešća starost za sterilizaciju ili kastraciju mačke je oko šest meseci.

Za mace je putovanje izuzetno stresno, pa Vas ne bih savetovala da to radite redovno.

O putovanju sa mačkom pisali smo u tekstovima Putovanje se macom i Sredstva za smirenjen mačke tokom putovanja.