Povratak

Mačka nema mleka nakon porođaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Maca mi se omacila pre tri nedelje. Rodila je četiri mačeta, tri mrtvorođena i jedno je preživelo, mužjak je u pitanju. Sve je bilo ok dok maca naprasno nije izgubila mleko. I mališan je sad gladan i sam. Kažem sam jer mačka više neće da ga posećuje niti liže. Čim je spustim kod njega u kutiju ona izađe. Problem je njegova ishrana. Kupili smo flašicu i mleko za mačice ali on odbija da jede. Oko njega sam postavila termofor i ćebence tako da mu nije hladno. Ali nikako neće da prihvati mleko. A ona samo ide zamnom i spava kod mene u krevetu i onda ja uspem da ga stavim kod nje i vidim da je gladan, da hoće da sisa, ali ona nema ni mleka. Ponudim mu kupovno okreće glavu u drugu stranu. Bio je jako živahno mače, a sad je tako malaksao i ni ne mjauče više. Molim vas za pomoć. Aleksandra
O: Nakon rođenja mačići su potpuno bespomoćni i zavise u potpunosti od svoje majke. U prva 3 - 4 nedelja majčino mleko je mačićima jedini izvor hrane i ima gotovo dvostruko veću nutritivnu vrednost od kravljeg ili kozjeg mleka.
Kada majka mačka ostane bez mleka, vlasnici su ti koji na sebe preuzimaju brigu o hranjenju.
Mačići u starosti nekoliko dana pa do oko tri nedelje trebaju da piju oko 30-35 ml mleka za mačiće na dan, podeljeno u 9-12 obroka, što zavisi od veličine mačića i stanja. Trebalo bi da se hrane na svaka dva sata. Hranjenje je najjednostavnije putem bočicom za hranjenje (duda) koja ima nastavak sličan sisi što bi mačićima dosta olakšalo sisanje. U ponudi Pet centra možete pronaći zamenska mleka za mačiće: Canina mleko za mačiće, Royal Canin Babycat Milk. Takvim mlekom trebali biste ih hraniti barem do 45 dana starosti.

U starosti od tri do četiri nedelje možete mačiće navikavati na čvrstu hranu u koju možete u početku dodavati toplu vodu ili mleko u prahu za mačiće pravljeno s vodom, kako bi bila mekše konzistencije.

Kako biste podstaknuli reflekse za hranjenje kod mačeta, možete lagano pritisnuti zadnji deo glave ili nežno pomaziti leđa. Pravilno postavljanje bočice za hranjenje je esencijalno da sve prođe u najboljem redu. Podizanje glave može uzrokovati aspiraciju sadržaja u pluća, što može dovesti do ozbiljnog poremećaja zdravlja. Nakon hranjenja i mačićima je potrebno podrignuti se. Ovo je najlakše postići držanjem jedne ruke ispod stomaka i nježnim tapšanjem gornjeg dela leđa. Ako ne dođe do željene reakcije, bitno je da podstaknete probavu na način sličan onome kako bi to majka mačka učinila. Mačka, naime, podstiče probavu mačića lizanjem njegovog anusa i genitalne regije. Vi isti efekt možete možete postići brisanjem ili masiranjem ovih područja toplim, vlažnim peškirom. Do rezultata (defeciranja) je nekad potrebno i nekoliko hranjenja, a za uriniranje i duže.

Bilo bi dobro da svaki dan merite mače. Trebali bi da dobije oko 15 gr u prvim nedeljama života.

Ako mače izgleda slabo, dehidrirano ili bolesno, nemojte čekati s posetom veterinara koji će na osnovu pregleda utvrditi o kakvim se problemima radi, preduzeti odgovarajuću terapiju i posavetovati Vas o daljoj nezi.

Takođe, pažnju treba posvetiti i majci. Naime, izostanak lučenja mleka pokazatelj je da sa njenim zdravljem nešto nije u redu.

Uopšteno se mogu javiti sledeće komplikacije nakon okota: postporođajno krvarenje (mala količina iscetka iz vagine normalno je prisutna tokom 7-10 danan nakon okota, međutim ako je prisutan u velikom obimu treba posumnjati na unutrašnje krvarenje i odmah potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti), mastitis (upala mlečne žlezde koju karakteriše bol, oticanje i temperiranost, povišena telesna temperatura i mleko žute boje i gusto ili sa primesama krvi, a stanje je koje takođe zahteva hitnu posetu veterinaru), akutna upala materice (najčešće je uzrokovana bakterijskom infekcijom, zaostalom posteljicom ili nehigijenskim uslovima pri okotu, a zahteva hitnu posetu veterinaru kako bi se izbegle komplikacije sepsom), agalakcija (potpuna nesposobnost lučenja mleka) i disgalakcija (lučenje smanjene količine mleka) - nastaje kao rezultat neuhranjenosti mačke, velikog broja potomaka, deformiranih sisa.

Ukoliko se sisanjem mladunčeta ne podstakne lučenje mleka može se raditi i o hormonalnom poremećaju. Mački majci treba ponudite visokokvalitetnu hranu u količinama koje ona želi, a ukoliko je letargična i ne uzima sama hranu, treba je ručno hraniti uz pomoć brizgalicom. Ukoliko kroz 2-3 dana ne dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, svakako treba potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti.

Ukoliko ste kod Vaše mačke majke primetili neke od navedenih simptoma postporođajnih komplikacija, savetujem da se obratite Vašem veterinaru kako bi na osnovu pregleda utvrdio o kakvom se problemu radi, i preduzeo odgovarajuću terapiju na vreme.