Povratak

Pojava iscetka nakon operacije kile/Ascites/Flegmona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Skoro je mačka imala operaciju kile i uklanjane testisa. Međutim posle operacije u stomaku, u zadnjem delu, stvorila mu se nekakva tečnost unutra. Par puta do sada mu je vađeno. Zanima me šta to može biti? Hvala unapred, Ivan

О:
Prema Vašem opisu mogu posumnjati na napukli ascites nastao nakon operacije kile.

Ascites je abnormalno sakupljanje tečnosti u trbušnoj šupljini. Ascites nastaje isticanjem tečnosti u trbušnu šupljinu iz krvnih i limfnih sudova ili unutrašnjih organa. Zapremina tečnosti može biti vrlo mala ili pak značajna.

Uzroka ascitesu ima mnogo, od kojih mnogi mogu biti vrlo ozbiljni.

Uzrokom se smatraju hipoalbuminemija, tj. smanjen nivo albumina u krvi, ozbiljne bolesti jetre, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitis, poremećaji u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, obstrukcija jetrene ili kaudalne vene.

Kod mladih mačaka najopasniji uzrok ascitesa je zarazni mačji peritonitis (FIP).

To je virusna bolest uzrokovana virusom iz porodice koronavirusa, a javlja se kod jedinki mlađih od dve godine, međutim povremeno se može javiti i kod starijih mačaka. Virus se izlučuje pljuvačkom, urinom i fecesom pa se smatra da je oralni put najznačajniji vid prenosa s mačke na mačku. Bolest može trajati od dve nedelje pa do dva meseca i smrtnost je uprkos lečenju veoma visoka.

U ranoj fazi bolesti mačke mogu pokazivati nespecifične simptome kao što je anoreksija, gubitak na težini, depresija i povišena temperatura koja ne odgovara na terapiju antibioticima. Već nakon nedelju dana dolazi do razvoja viremije (virusa u krvi) i širenja po organizmu, primarno u jetru, slezini i limfnim čvorovima uz pojavu nakupljanja tečnosti u stomaku. U zavisnosti od snage imunološkog odgovora mačke, u ovoj fazi infekcije virus može biti uklonjen ili se bolest različitom brzinom razvija dalje – u periodu od nekoliko nedelja pa sve do nekoliko meseci i godina.

Upalna bolest creva takođe može biti uzrok ascitesa.

Kada se ćelije creva upale dovoljno jako da propuštaju proteine, što dovodi do gubitka proteina u cirkulaciji, posledica je nakupljanje tečnosti u trbušnoj šupljini, ako se nivo proteina spusti prenisko. Upala se često javlja kao posledica invadiranosti crevnim parazitima.

Povećanje stomaka može biti posledica i lokalne upale u potkožnom tkivu (flegmona/apsces), bilo obostrano ili samo s jedne strane.

Flegmona i apsces nastaju kao infekcija piogenim bakterijama (stafilokoke, pneumokoke, meningokoke, gonokoke), a gnojna upala je proces koji se karakteriše stvaranjem obilnog gnojnog eksudata. Gnoj se može da se proširi difuzno po tkivu (flegmona), može ostati lokalizovana (apsces) ili da prekriva površine različitih struktura. Kako proces napreduje, gnoj uništava tkiva i tako kroz oštećenu kožu izlazi napolje.

Svakako Vam savetujem da pitate kolegu koji je radio punktiranje za uzrok nastanka ascitesa.