Povratak

Kravlje mleko u ishrani mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Još odmalena znam da mačkama mogu davati kravlje mleko, još iz crtanih filmova gde mace uvek piju mleko. Međutim otkad je moja mačka imala proliv čula sam od prijateljice kako upravo mleko može izazvati ovakav problem, pa me zanima šta je zapravo istina? Ne želim da nastavljam da dajem ljubimcu mleko ukoliko je ono zaista štetno. Hvala vam unapred, Jovana
O: U probavnom traktu mačaka lučuje se vrlo niska količinu enzima koji razgrađuje mlečni šećer (laktozu). Konzumacijom kravljeg mleka i mlečnih proizvoda koji sadrže laktozu javljaju se poremećaji u varenju različitog stepena.

Laktoza (mlečni šećer) za mačku kao mesojeda predstavlja nesvarljivi deo mleka. Enzim laktozu, koji luči gušterača kod ljudi i ostalih svaštojeda, mačka i pas nemaju, ali mačići i štenci u prvim nedeljama života imaju laktazu koja se prelazom s majčinog mleka na čvrstu hranu postepeno gubi i zbog toga odrasle jedinke ne mogu variti laktozu što može dovesti do probavnih poremećaja.

Neke mačke piju kravlje mleko i vare ga bez tegoba. Međutim, većina će imati zdravstvene tegobe u vidu grčeva i proliva. Zbog toga se za mačke preporučuju mlečni proizvodi koji ne sadrže laktozu.

Kravlje mleko svakako ne zadovoljava potrebe mačića jer ne sadrži dovoljno belančevina i masnoća potrebnih za njihov pravilan rast. Mačićima koji se samostalno hrane može se povremeno ponuditi kiseli mlečni proizvod jer za razliku od mleka, većina fermentisanih mlečnih proizvoda imaju bitno smanjen udeo mlečnog šećera.

Mleko s umanjenim udelom laktoze, ili još bolje u potpunosti bez laktoze, možete ponuditi maci i pažljivo pratite njenu reakciju nakon konzumacije, i ukoliko primetite da mačka ima grčeve ili proliv to je siguran znak da joj mleko nikako ne odgovara.