Povratak

Veganska ishrana mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Intresujem me da li je moguće da mačka postane biljojed, tj. da ne jede/ne hrani se "lešom" drugih životinja? Pitam zato što sam vegan već duže vreme, imam mačora i već neko vreme razmišljam o tome da li i koliko bi bilo dobro, tj. da li je moguće mačku prebaciti na voće, povrće, žitarice? Koliko je to za njih zdravo? Zaista me intresuje šire mišljenje oko ove teme. Da li ste za ili protiv takve ishrane? Pozdrav, Nataša
O: Mačke su po svojoj prirodi mesožderi. Njima je neophodno da kroz svoju svakodnevnu ishranu unesu osnovne hranljive materije, kao sto su: taurin, arginin, vitamin A i arahaidonsku kiselinu. Ove hranljive materije prisutne su u zanemarivo malim količinama, ili ih uopšte nema, u hrani biljnog porekla. 

Mačke nisu sposobne da pretvore biljnu mast i belančevine u aminokiseline i masne kiseline koje su im potrebne. Iako mogu iskoristiti većinu aminokiselina iz proteina koje pojedu, ne mogu stvoriti aminokiselinu taurin koja se nalazi samo u mesu.

Nepravilnom ili neuravnoteženom prehranom mačaka neminovno dolazi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Oni se razvijaju postepeno jer mačji organizam uspeva da neko vreme nadoknadi manjak određenih nutrijenata.

Bez obzira na to da li ste se opredelili za gotovu hranu, ili je spremate sami, u ishrani mačke treba da budu zastupljeni svi sastojci neophodni za pravilan razvoj i funkciju njenog organizma. Mački su pre svega potrebne znatne količine životinjskih proteina jer su oni osnovni elementi ćelijske građe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs