Povratak

Uvećanje želuca/Zatvor kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku, stara je oko 10 godina. Preksinoć joj se slošilo i juče smo je vodili kod veterinara koji je ustanovio da ima povećan želudac i da joj nema pomoći. On joj je dao antibiotik i ranisan nakon čega se ona ispraznila. Danas nije čitav dan obavljala veliku nuždu, dajem joj fiziološki rastvor u vodu, pije tečnost. Prepisao je da joj dajemo ranitidin i to je slabo okusila pošto sam joj u mleko izmrvila. Ona je jako naduta, tvrd joj je stomak, malaksala je jako, ustaje iz kreveta samo kad mokri. Ne dajem joj puno hrane iz straha da neće moći da svari i izbaci. Meni deluje kao da ima zatvor i ne znam kako da joj pomognem. Ako imate neki savet bila bih Vam jako zahvalna. Ranka
O: Zatvor predstavlja veoma čest problem kod životinja različitih životnih uzrasta. Feces se zadržava u kolonu, postaje suvlji i tvrđi, pa se samim tim i teško evakuiše.
Zatvor može nastati kada feces ne može dalje da prolazi, jer postoje smetnje, suženje lumena creva ili potpuno zatvaranje lumena creva (kod npr. zapetljaja creva ili pritiska drugih organa ili stranih tvorevina), kada se tvrdi, nesvareni sastojci sadržaja prepreče i smetaju dalju pasažu (kosti, strani predmeti, dlake, paraziti...), zatim neuromuskularne smetnje (hipotireoidizam, lezije na kičmenoj moždini i pelvičnim nervima, hipokalemija i hiperkalemija itd.), stresne situacije, bolna stanja - bolne defekacije itd.

Kod nekih životinja, a najčešće mačaka, kao posledica hronične opstipacije dolazi do poremećaja nazvanog megakolon.

Zatvor je veoma neprijatan za životinju, može dovesti do pojave nelagodnosti, nervoze, bola, pojave slabijeg apetita, probirljivosti, a kada životinja oseti nagon za defeciranjem, može se pojaviti uznemirenost, strah, pojava bola pri naprezanju, bolno oglašavanje itd. Izbačeni feces je u maloj količini, suv, a na njegovoj površini se često može uočiti sluz prožeta krvlju.

Vremenom, usled zapamćenih neprijatnih i bolnih iskustava u vezi za činom defekacije, životinja može doživeti psihičku blokadu koja je u vezi sa defekaciju. Naime, sama svesno odlaže defekaciju, čime se stanje pogoršava. Izmet se sakuplja u rektumu i kolonu, širi zidove creva, što vremenom smanjuje njegovu kontraktilnost. Sakupljanje fecesa izaziva neprijatnost i bol, a sadržaj vlage u fecesu se vremenom smanjuje što još više otežava dalju pasažu i evakuaciju.

U rizične kategorije se ubrajaju životinje koje se manje kreću, imaju neizbalansiranu ishranu i koje su gojazne.

Za dijagnostiku bolesti debelog creva je vrlo važno uzeti detaljnu anamnezu od vlasnika obolele životinje. Bitni su podaci u vezi sa starošću, načinu života, ishranu, kao i podaci o eventualnim dodacima vitaminsko-mineralnih preparata ili nekih medikamenata.

Fizičkim pregledom životinje (palpacijom abdomena), usled hroničnog zatvora i prisustva velike količine čvrstog sadržaja u debelom crevu, moguće je napipati povećano crevo sa sadržajem, čime se postavlja sumnja. Korišćenjem specijalnih metoda pregleda obolele životinje, određuje se dijagnoza.

Od specijalnih metoda pregleda životinje koriste se: koprološki pregled, radiološki pregled, ultrazvučni pregled itd.

U terapiji zatvora koriste se dijetalne hrane (zasnovane na velikoj količini vlakana koja bubre i povećavaju volumen fecesa), klizme, laksativi, itd. Bilo bi poželjno povećati fizičku aktivnost. Problem hronične opstipacije nije lako rešiv, već zahteva dugotrajno lečenje, upornost i spremnost vlasnika da poštuje sve zahteve veterinara, kako bi pomogao svom ljubimcu.

Mleko nije dobar izbor hrane u situaciji u kojoj se nalazi Vaša mačka. Konzumiranje kravljeg mleka i mlečnih proizvoda koji sadrže laktozu dovode do poremećaja varenja različitog stepena.

Preporučujem Vam da macu hranite sosićima Cat gastrointestinal od Royal Canin proizvođača. Obroci bi trebalo da budu češći i manji. Pridržavajte se prepisane terapije, a opstipaciju (zatvor) ukoliko je prisutan odmah tretirati.

U ponudi Pet Centra možete naći preparate koji su bogati vlaknima, poput Feli Fiber, koji mogu pomoći pri evakuaciji sadržaja i razmekšavanja stolice. Pored primene hrane i ovih preprata, morate povesti računa o redovnoj rehidraciji životinje, tj. da joj voda bude sveža i uvek dostupna. Pomenute hrane se daju samo nakon pregleda od strane veterinara.