Povratak

Produženo teranje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam maku starosti 6-7 meseci (udomila sam je sa ulice). Početkom februara je imala prvo teranje koje trajalo 3-4 dana i od tada na svakih 5-10 dana ponovo ima teranje koje traje 3-4 dana. Da li je to normalno i da li sme na sterilizaciju trenutno? Veterinar sa kojim sam se posavetovala je rekao da mora da prođe minimum 10 dana od poslednjeg teranja da bi operacija bila bezbedna. Pozdrav
O: Kod mačaka se prvo teranje javlja najčešće u starosti od 6 do 8 meseci, ali i ranije. Polni ciklus se dakle javlja pre polne zrelosti, baš kao kod većine domaćih sisara.

Za mačke kažemo da su sezonski poliestrične životinje, što znači da se njihov polni ciklus javlja dva, a ređe tri puta godišnje. Ipak, ni to nije pravilo, jer se kod mačaka mogu javiti razni poremećaj gde se mačka može terati i neprekidno tokom čitave godine. One imaju polni nagon za vreme teranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i određene dane dozvoljavaju parenje. Tokom teranja, za razliku od kuja, u mačaka nema krvarenja.

U estrusu se ponašanje mačke menja u polnu receptivnost, odnosno dolazi do prihvatanja parenja. Mačka se umiljava, valjanjem se prebacuje na leđa, s jednog na drugi bok, uvija leđa, trlja glavom i vratom i zauzima karakterističan stav kojim omogućava i olakšava parenje. Rep drže pomeren u stranu, tako da se dobro ističu stidnica i analni otvor, na kojem se ponekad primećuju ritmične kontrakcije. Mačke u estrusu su nemirne, učestalo i glasno mjauču čime dozivaju mužjake i gube apetit. Mačke se pritom oglašavaju prodornim neugodnim mjaukanjem, koje podseća na dečji plač.

Mlade mačke, pogotovo one koje se teraju prvi puta, često odbijaju hranu, uznemirene su, postaju vrlo nežne i rado se protežu i maze sa vlasnikom ili od nameštaj i neprestano traže pažnju pa je moguće da se tako ponašaju i prema istom polu. Godi im kada ih pomilujemo po leđima i odmah zauzimaju stav za parenje.

Prirodno je da mačka ulazi u novo teranje u proseku na svakih 7 dana, ako nije došlo do parenja i to dok god traje sezona parenja mačaka, a to je u ovom delu godine ceo februar i mart. Ovo je posebno pojačano činjenicom ukoliko konstantno oseća druge mačke i mačore u okolini.

Mačka prestaje da ulazi u novi estrus kada dođe do parenja ili kada se završi sezona parenja. Životinju treba odvesti na pregled jedino ako bi nastavila da ulazi u estrus i nakon marta, tj. ako bi to potrajalo više od 1.5-2 meseca.

Ljubimicu možete sterilisati 10-ak dana nakon poslednjeg estrusa.