Povratak

Uganuće (distorsio)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam sterilisanog mačora starog 9,5 godina, koji je pritom imao i nesreću da ostane i bez repića, koji mu je uredno odstranjen 2014. godine. Imao je i urinarne probleme, pa je zadnjih par godina na urinary ishrani i prolom vodi. U zimskom periodu uopšte ne izlazi iz stana. Malo je debeljuškast, ali je vrlo aktivan, veseo, jak... Zadnjih 10-ak dana sam primetila da ne može da se popne iz zaleta, nego prvo se začepa prednjim šapama, pa onda zadnje takoreći "privuče". Hranu i vodu traži normalno kao i ranije, toalet koristi uredno, ali nije baš aktivan, hoće da se igra, pa se seti da ga to nešto boli i onda se okrene i ode. Ponaša se potpuno normalno, osim što više spava nego ranije. U petak smo išli kod veterinara, čiji je on inače pacijent i on nam je, nakon kliničkog pregleda, rekao da se mačak "ušinuo" i da bi trebalo da smrša. Nisam nikad čula da mačak može da se ušine, pa eto da proverim da li je to moguće i šta treba da preduzmem, da mu bude bolje. Da napomenem, veterinar je predložio da se uradi skener, ali pošto mačak "ne sarađuje" morao bi se uvesti u anesteziju, a ja nekako mislim da dotle još nismo došli. On hoće da se popne na stvari koje su metar od zemlje, ali pripreme traju malo duže :), al svejedno skoči..ali radije bi da nađe neke "stepenice". Hvala unapred, Tanja
O: Uganuće (distorsio) je kratkotrajno pomeranje zglobnih površina, pri kojem dolazi do istezanja ligamenata i zglobne čaure, a u težim slučajevima može doći i do pucanja zglobne čaure. Uganuće nastaje kao posledica nepravilnog opterećenja zgloba pri skoku ili pogrešnom koraku. Lečenje se podstiže mirovanjem i imobilizacijom bolesnog zgloba kroz minimalno 14 dana sa zavojem ili uložkom. Kod uganuća se ne koriste fiksatori.

Ako se ipak radi o prelomu, za koje se u lečenju koristi fiksator, po pravilu kod malih životinja gotovo svi prelomi dobro zarastaju (osim kičme), a sam proces zarastanja traje 3 - 4 nedelje, u zavisnosti od toga da li se radi o prelomu ili napuknuću, a bitna je i lokacija i postoperacijsko mirovanje.

Uopšteno o ostalim uzrocima otežanog kretanja mačaka možete pročitati u Mačor se krivi dok hoda i Otežano kretanje.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs