Povratak

Paraliza zadnjih nogu mačke nakon napada psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačku staru 6-7 godina sam pre pola sata pustio iz stana. Čuo se lavež psa ispred zgrade ali nisam mislio da je nju napao. Kad sam ipak sišao, zatekao sam je da ne može da ustane. Čini se da su joj zadnje noge oduzete jer ih vuče a površinskih rana nema. Mokre su potpuno i vuče ih po pločicama u kupatilu. Da li joj ima spasa i da li možda oduzetost zadnjih ekstremiteta može da nastane usled šoka? Hvala unapred, Nemanja
O: Motilitet je sposobnost kretanja, a temelji se na funkciji neuromuskularnog aparata. Periferna motorička vlakna počinju u motoričkim ćelijama kičmene moždine, odnosno u jezgrama moždanih nerava, a završavaju tzv. terminalnom pločicama na svakom mišićnom vlaknu.

Oduzetost mišićnih funkcija je stanje kada mišići, koji su pod uticajem volje, ne mogu vršiti svoju funkciju zbog poremećaja motoričke inervacije (motorička odzetost). Odzetost motoričkih funkcija može biti delimična (hipokinezija, pareza) ili potpuna (akinezija, paraliza). Radi se pritom o nepotpunom ili potpunom prekidu funkcije motoričkih ogranaka nekog perifernog nerva ili ipak oštećenju određenog motoričkog područja mozga ili kičmene moždine.

Koordinacija pokreta je usklađivanje funkcije pojedinih mišića pri izvođenju složenih kretnji. Poremećaji koordinacije pokreta ili ataksije označuju nesklad u stepenu i redosledu inervacije određenih grupa mišića, a ogledaju se nesigurnim i nespretnim pokretima, neusklađenom snagom i vremenskim redosledom kontrakcija, a da snaga mišića pri tom nije umanjena. Sposobnost koordinacije pokreta ispitujemo prosuđujući funkciju mišića, duboki senzibilitet i osećaj vida.

Dijagnostički je vrlo složen problem nemogućnost hodanja kod mačaka. Naime, treba uzeti u obzir da bolesti sistema za kretanje obuhvataju patološke promene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Isto tako, tu treba uključiti patologiju krvnih nerava i živaca. Ne mogu ne spomenuti i prelom karličnih kostiju, koji može dovesti do opisanih simptoma bez loma kostiju zadnjih nogu ili kičme. Takođe, prelomi kostiju mogu biti delimični ili potpuni. Fisura je nepotpuni prekid kontinuiteta kosti, a pojavljuje se pretežno na kostima nogu. Navedeno napominjem iz razloga što bi trebalo uraditi kompletan ortopedski pregled, koji neizostavno uključuje rentgensku pretragu, kako bi se dobila sigurna dijagnoza pa prema tome i prognoza zdravstvenog stanja. Svakako Vam savetujem da posetite veterinara kako se stanje Vašeg ljubimca ne bi pogoršalo.

Do odlaska u veterinarsku ambulantu, mački možete osigurati mirno, provetreno mesto, lakosvarljivu hranu, voditi računa da uzima dovoljno hrane i vode za podmirenje osnovnih potreba. U ponudi su medicinske hrane koje su namenjene bržem oporavku od bolesnih stanja, obogaćene energijom i vitaminima i mineralima. To su: Purina Convalescense konzerva, Royal Canin Recovery pašteta i Eukanuba High Calorie konzerva. Takođe, istu namenu dostupna je i pasta Calo-pet (Vetoquinol) koja je spremna za upotrebu. Navedene preparate možete pronaći u apotekama Pet centra.

Dobra vest je da su mačke naročito zahvalni ortopetski pacijenti, s velikim potencijalom zarastanja povreda lokomotornog aparata, a isto tako i kasnije biodinamičnom kompenzacijom eventualno nastalih ograničenja u pokretljivosti.

Dodatne informacije o povredi mačke nakon napada psa pisali smo u odgovoru Povrede mace nakon napada psa.