Povratak

Hemobartoneloza kod mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Više puta ste nam pomogli savetom, pa evo nas opet. Udomili smo dve mace, jedna ima 8-9 godina, a drugu smo doneli kući pre oko 1,5 godine. Od prvog dana je mršavica, jede veoma malo i to isključivo hranu za mace u kesicama i granule, dok, za razliku od druge mačke, neće ni da proba ni meso ni jogurt ni bilo šta drugo. Iako je mršavko, skakutava je, umiljata i delovala je veoma zdravo. Međutim, od pre oko 3-4 nedelje, primetili smo da jede još manje i da često leži i drema, nema uobičajene aktivnosti. Na dodir je bila vruća, otišli smo kod veterinara, dobila je inekciju protiv temperature i 2 dana antibiotike, stanje se poboljšalo, ali malo. Veterinar je na osnovu merenja temperature i svetlo žutog traga na toplomeru smatrao da je u pitanju hemobartonela (izvinite ako sam pogrešno zapamtila). Oko nedelju dana je maca bila bez terapije, malo bolje, hranili smo je iz ruke, svakako samo da jede, a onda je pre 5 dana , dok smo je držali, opet bila veoma vruća. Hitno smo otišli kod veterinara, temperatura je bila 40,5 i još je rasla, opet je bio taj žuti trag, pa je maca dobila inekcije za temperaturu i tablete taurina sa B vitaminima za vraćanje apetita. Svaki dan idemo na inekciju antibiotika, temperature više nema, ali maca i dalje vrlo slabo jede, uz velike teškoće na špric joj dajemo hranu i tabletu pomešanu s njom, ali juče smo primetili novi simptom - stomačić je malo otečen i lekar kaže da je to voda. Dobila je nove inekcije, posle je malo piškila i jutros malo bolje jela. Izvinite na opširnosti, ali Vas molimo da nam date savet, kako da pojačamo apetit i pomognemo našem Micku da se izbori sa bolešću. Od juče smo nabavili recovery hranu i dali bismo joj usitnjenu junetinu i rc hranu za izbirljive mačke, ali nas brine ovaj otok stomaka. Unapred hvala na strpljenju i pomoći, s poštovanjem, Violeta
O: Krpelj se navodi kao jedan od uzroka prenošenja hemobartoneloze, bolest zvanu i infekciozna anemija mačke, koju uzrokuje rikecija Haemobartonella felis. Bolest je najčešća kod mužjaka lutalica, u starosti od 1 do 3 godine. Način širenja nije pouzdano utvrđen.

Pretpostavlja se da se širi preko ugriznih rana ili ogrebotina dobijenih u borbi ili posredovanjem člankonožaca koji sisaju krv. Retko se javlja u perakutnom obliku (u roku 24h). Tada se karakteriše jakom anemijom, opštom slabošću, bledilom i naglim uginućem.

U akutnom obliku (koji traje nedelju dana) nastane anemija, temperatura do 41,1°C, bledilo, ponekad žutica, depresija, anoreksija i opšta slabost. Hronično bolesne mačke postupno postaju slabokrvne, pospane, a ponekad i febrilne. Obično sve više mršave. Kod bolesnih mačaka često se mogu dokazati ostale infekcije, kao što su mačja leukemija ili infekcija virusom mačje imunodeficijencije.

Dijagnoza se postavlja na temelju nalaza uzročnika na površini eritrocita u krvnom razmazu.

Lečenje se provodi tokom 21 dan, preporučuje se doksiciklin u dozi 1-3 mg/kg/ svakih 12 sati.

Bolest se sprečava suzbijanjem artropoda, sprečavanjem lutanja i tuča među mačkama.

Možda možete sa Vašim veterinarom dogovoriti kućnu posetu ili biti redovno na telefonskoj vezi, kako bi redovno sprovodio kontorolu zdravlja mačke tokom ovog perioda oporavka, pa će Vam biti lakše kada znate da su svi simtomi koji se javljaju, poput nadimanja stomaka, samo propratne reakcije organizma na lečenje.

Želimo mnogo uspeha u lečenju Vaše mace, i nadamo se da ćete nas uskoro obradovati lepim vestima, tj. da se Vaša mačka oporavlja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs