Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zovem se Petar i moj mačak star 4 godine ima nekoliko rana na telu (na vratu nekoliko) na laktu, grudima… rane koje nikako da zarastu. U početku je bilo 1 rana na vratu koja raste dok ne pukne, tako se smiri par dana i onda opet. Sada umesto jedne ima nekoliko rana koje stalno pucaju kada se nakupi neka tečnost. Možete li mi reći nešto o tome, lokani veterinar nije znao o čemu je reč. Hvala unapred. Veliki pozdrav, Petar.

О:
Moguće je da se radi o apscesima ali treba svakako da se traži mišljenje drugog veterinara, koji je u povoljnijem položaju kod donošenja dijagnoze, jer ima neposredan uvid u zdravlje žitvotinje. Neophodno je da se odredi uzrok nastanka apscesa.

Absces predstavlja nakupljeni gnoj i upalnih tečnosti u novostvorenoj šupljini, a razvija se kao rezultat lokalne reakcije i obrambenog mehanizma organizma na stranu materiju (bakterija, hemikalija, iver, travka...). Najčešće nastaje kao posledica infekcije ubodnih ili ugriznih rana, infekcije potkožnih hematoma, kao posledica flegmone i slično.
Prema anatomskoj poziciji delimo ih na: supkutane, mišićne, subpleuralne, koštane,...

Klinički gledano, apsces predstavlja temperiranu, fluktuirajuću, oštro ograničeni otok u tkivu, koju često prati i povišena telesna temperatura. Osim povišene temperature, sami ljubimci često prestaju da jedu, mirniji su i spavaju više nego obično te mogu pokazivati znakove boli. Što se pre preduzme terapija, brže dolazi do izlečenja procesa.

Najčešće je absces rezultat borbe sa drugim mačkama bilo ogrebotinom ili ugrizom. Te male ranice redovno prolaze neopaženo danima skrivene u krznu mačke. Prvi znak je obično samo blago otečenje zahvaćenog dela tela. U većini slučajeva ovakve ranice zarastaju bez ikakvih problema. Međutim, ugrizna ili ogrebna rana kontaminirana je bakterijama, tako da je vrlo često posledica ovog stvaranje abscesa. Ako je absces dovoljno blizu površine kože s vremenom će se sam iscediti. Nakon što se absces otvori i isprazni se, dolazi do procesa izlečenja i tada se mačka vidno bolje oseća.

Intervencija kod veterinara obuhvata i davanje antibiotika, zatim čišćenje i drenažu abscesa kako bi se odstranile sve odumrle ćelije i upalna tečnost. Ponekad je ovo potrebno učiniti nekoliko puta. Naime, takve rane vrlo teško i dugotrajno zarastaju jer redovno zaostaje infekt unutar središta abscesa. Ako infekt zaostane unutar same rane, velika je verovatnost da će ponovo da se razvije upalni proces. Do bržeg izlečenja dolazi postavljanjem drena ako to indikacija i lokacija na telu dopušta. Ako nije ugrađen dren otvor se može zatvoriti već unutar jednog dana i nanovo stvoriti šupljinu u kojoj će se i dalje nakupljati gnoj te usled pritiska izlaziti na površinu kože.

Prevencija abscesa nastalih ugrizom ili ogrebotinom uspešna je jedino davanjem antibiotika u prvih 24 sata nakon ugriza ili ogrebotine.

Ako mačak nije kastriran i izlazi napolje, verovatno se tuče sa drugim mačorima i posledično zadobija rane koje su veoma inficirane i najčešće dovedu do pojave apscesa. U tom slučaju je rešenje kastracija, uz terapiju samog apscesa (hirurška obrada apscesa i dugotrajna sisitemska antibiotska terapija).

OZNAKE: