Povratak

Oporavak mace nakon trovanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru godinu dana, pojela je otrovanog miša. Ništa ne jede, ne može da stoji na nogama. To se desilo pre dva dana, ali nisam znao da je ona to pojela. Danas sam je odveo kod veterinara i primila je vakcinu za vitamine, penicilin, infuziju, proteine i dosta vode. Mačkino stanje nije dobro, i dalje ništa ne jede, mleko joj ubrizgavam preko šprica u usta, a ona ne može da proguta. Molim vas, recite mi šta bi bila vaša preporuka, a ne mogu da gledam svog ljubimca kako se muči. Treba mi pomoć. Hvala vam. Mladen
O: Uopšeno o trovanju otrovom možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru koji glasi Intoksikacija – trovanje.

Govoriti o prognozi stanja nezahvano je bez načinjenog opšteg kliničkog pregleda i po potrebi dodatnih pretraga u veterinarskoj ambulanti.

Trovanje otrovom za glodare se leči davanjem antidota vitamina K koji se, u zavisnosti od slučaja, daje subkutano kroz 8-10 dana. Nakon što se životinja stabilizuje (unormali se protrombinsko vreme), terapija se može nastaviti sa tabletama kroz još nekoliko nedelja (2-6 nedelja). Nije neuobičajena pojava da rezidualni efekti budu zabeleženi i nedelju dana nakon trovanja čak i nakon tretmana antidotom. Upravo zbog tog kumulativnog delovanja otrova (sporo se izlučuje i sporo se razgrađuje) terapija K vitaminom traje duže vremena jer svaka rezidua ("zaostala") u organizmu može uzrokovati recidiv (ponovne pojavu znakova bolesti i povrat stanja).

Preporučila bih Vam da mačka što više nudite hranom, vrlo je bitno da redovno jede kao i da pije vodu. Nikako ga nemojte pustiti da jede kad on hoće i/ili može, ako treba hranite ga i na silu brizgalicom. Za tu svrhu preporučujem Recovery (Royal Canin) ili Convalescence (Purina) koje možete kupiti i u našoj apoteci u sklopu Pet centra. Ove konzervice su dosta kalorične i energetski jake tako da već mala količina osigurava većinu hranjivih materija za Vašeg ljubimca,

Takođe bi bilo dobro dati mačku neki od preparata za otvaranje apetita. U našoj ponudi je dostupna Calo-pet pasta (Vetoquinol), energetska pasta obogaćena životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom, te Canivita multivitaminski tonik (Canina).

U svakom slučaju, s obzirom na ozbiljnost stanja u kojem je Vaš ljubimac i radi moguće rezidue, svakako preporučujem da o pogoršanju simptoma obavestite Vašeg veterinara. Na takav način će mu biti moguće pratiti sam tok oporavka kao i prikladno reagovati terapijom u ambulanti. U skladu s razvojem situacije kolega će moći da Vam daju i konkretniju prognozu stanja.

Vezano uz vitamin K, ovaj vitamin dolazi na tržište za oralnu primenu u obliku tableta. U ponudi apotekama Pet centra možete pronaći Vitamin K od Diafarma. Preporuka proizvođača je oralno davanje tableta u originalnom obliku. Ne postoji navoda da se tablete otapaju u vodi, mleku i sličnim rastvorima pa iz tog razloga ne mogu preporučiti nego da date mačku direktno u usta količinu tablete prema telesnoj težini mačka. Svakako bi bilo dobro uraditi kontrolni pregled u Vašoj veterinarskoj ambulanti, kako bi se preporučila pravilna doza vitamina K i omogućio optimalan oporavak ljubimca.