Povratak

Ugrizna rana na repu mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moju mačku je nešto ugrizlo za rep, i posle otprilike nedelju-dve dana joj je to zaraslo, ali je mesto poplavelo. Pa bih želela da pitam šta je moglo da je ugrize i da li to može biti opasno po nju. I ako može savet šta da uradim sa njom! Hvala unapred! Sandra
O: Ugrizne rane uglavnom su praćene jakim nagnječenjem tkiva i vrlo su sklone infekciji jer u usnoj šupljini pasa i mačaka sve vrvi od raznih bakterija pa se tako te bakterije ugrizom unose u ranu.

Bala se sastoji od vode, sluzi, elektrolita, antibakterijskih spojeva i raznih enzima. Postoji uverenje kod ljudi da bala sadrži prirodne dezinficijense, a istraživanja su pokazala da u bali postoje antibakterijski agensi. Međutim, to nije pokazatelj da će rana biti dezinfikovana, ali lizanje će pomoći u čišćenju rana i uklanjanjem većih onečišćenja. Usta životinja sadrže i mnogo bakterija, pa tako i onih patogenih, što lizanje čini rizikom od ozbiljnih infekcija i uvođenja drugih bakterija i drugih bolesti kroz ranu u organizam.

Preterano lizanje, naročito u fazi zarastanja kada je potrebno "mirovanje rane", je štetno jer usporava epitelizaciju tkiva. Rana svrbi kad počinje zarastati pa u tom periodu treba posebno sprečiti mogućnost grickanja, grebanja i lizanja rane.


Zaštita rane postiže se, u zavisnosti od lokalizacije rane, zaštitnim okovratnikom i/ili povojem, a možemo je zaštititi čvršćim flasterom, sterilnom gazom i zaštitinom mrežicom.

Kako bi se sprečila sekundarna infekcija rane najpre treba oštećeno mesto na koži očistiti i isprati. Ovo možete učiniti običnom vodom ili još bolje fiziološkim rastvorom, pod mlazom (npr. špricom). Mesto možete osušiti sterilnom kompresom, a nakon toga naneti neki antiseptik (Rivanol, Betadin, ...) 1-2 puta dnevno. Za brže zarastanje rana, nakon čišćenja možete naneti cink - vitaminsku mast.

Cink vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje. Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno deluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluzokožu štiteći ih od spoljašnjih uticaja i pospešujući sušenje i zarastanje rana. Obolela ili promenjena mesta na koži ili sluzokoži je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno.

O zarastanju rane kod mačke možete dodatno pročitati u tekstu Saniranje rana i ogrebotina kod mačke.

Pošto se radi o ugriznoj rani, preporuka je da macu odvedete veterinaru kako bi se rengenom ustanovilo stvarno stanje repa i propisala antibiotska terapija, s obzirom da je prošlo više nedelja od povrede, a okolno tkivo oko rane i dalje reaguje. Svakako bi bilo dobro davati i vitaminsko- mineralnu potporu za jačanje imunološkog sistema ljubimca (npr. Calo-pet pasta).