Povratak

Naskakivanje kastriranog mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj mačak je star 4 god., kastriran je još pre dve ipo god., ali zadnjih par meseci on ima stalno nagon kao za parenje, i što je veoma neobično, samo uveče kad ja legnem da spavam, i tokom noći i to samo na mene tj. na moje noge, iako ako nas ima još ukućana (ako vam nešto znači ja sam ga odgajila dok je bio malo mače). Ne znam više šta da radim, nemam viška sobe pa da ga izolujem bar uveče. Kastiranje je prošlo sasvim u redu, i taj veterinar mi je rekao, kad sam ga pitala za ovaj problem, da je i njemu sve to nelogično. Ako možete pomozi te mi, ne znam šta je problem i šta da radim? Neispavana sam, a u radnom sam odnosu, a nisam više ni mlada, 60 god. imam. Pomozite!!! Vera
O: Nije potpuno neobično da se Vaš mačak tako ponaša. Kastracija je zahvat kojim se uklanjaju polne žlezde - testesi, čiji produkti - hormoni uslovljavaju seksualno ponašanje i u određenoj meri agresiju.

Međutim, često puta ponašanje kakvo opisujete zapravo nije primarno seksualno. Ono može imati veze sa privlačenjem Vaše pažnje i određenim mestom u socijalnoj hijerarhiji. U tom smislu ponašanje Vašeg mačka se može opisati kao fizičko ispoljavanje dosade ili potrebe za socijalnom interakcijom. U tom slučaju, Vašem mačku posvetite dodatnu pažnju i brigu, naročito ako primetite da se sprema da naskakuje na Vas.

U literaturi se spominje da naskakivanje može biti i posledica hirurškog zahvata, odnosno traume. Takođe, ukoliko u kući ima i drugih, posebno novopridošlih mačaka, može se javiti opisano ponašanje, zbog osećaja zapostavljenosti.

Ponekad primena Bahovih kapi, kojih ima više vrsta, može dati dobre rezultate u ovakvim slučajevima, ali to nije pravilo. U svakom slučaju, posvetite više vremena nego do sada Vašem ljubimcu, pa bi ovakvo ponašanje trebalo da isčezne vremenom.