Povratak

Agresija mačke prema drugim mačkama u kući

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka koji je star otprilike dve godine. Pre godinu dana sam nabavila još jednog mačka i slagali su se sve do pre nekoliko dana. U kući imam još jednu mačkicu i njeno mače. Međutim mačak ide i bez razloga ih napadne, i mačka i mačkicu i ono malo. Ne napada ih u smislu da ih davi već se odjednom iznervira i izlupa ih šapom. Pritom stalno vrti repom kao da je ljut. Sve ostalo je normalno! Mačak jede, pije vodu, igra se i mazi se sa ljudima. Jako me brine jer je uvek bio miran i spavali su svi zajedno, i sada se to dešava ali se jednostavno iznenada iznervira i napadne ih.

O: Mačke su teritorijalne životinje i obeležavajući je one je i štite. To može da bude jedan od uzroka njegove promene ponašanja. U pitanju su odrasle mačke, formiranog karaktera i, ako bi se moglo reći, zaokružene teritorije koju štite.

Mačkama treba mnogo dodatne pažnje jer mora da oseća da ga podjednako volite kao i ostale mačke i da ostale mačke nisu pretnje njegovoj poziciji u kući. Uopšteno, mačke imaju vrlo jaku vezu sa svojom teritorijom, koja je puno jača od veze koju imaju sa svojim stanarima (ljudima, mačkama ili drugim ljubimcima). Mačkama ne treba veliki prostor za boravak, ali u svim slučajevima, organizuju svoj prostor na isti način i dele ga u najmanje tri dela:

Prostor za osamljivanje - mesto gde se odmaraju. Ovo je mesto obično smešteno na višim mestima kako bi se izbegla ometanja od strane drugih mačaka. Ovaj prostor je vrlo intiman i vrlo retko vole da ga dele sa drugim mačkama.

Prostor za aktivnosti - mesto gde se igraju, love, jedu ili vrše nuždu. U zavisnosti od mogućnosti, mačka je prisiljena da ovaj prostor deli sa drugim mačkama.
Mesta prolaza - nalaze se između navedenih mesta koja se definišu tokom različitih istraživačkih aktivnosti. Ovi prolazi jedino se menjaju ako dođe do promene u okolini.

Bilo koja promena u okolini ometa teritorijalnu harmoniju i dovodi do stresne situacije za mačku. Mačke žele privatnost i nezavisnost. Ne vole deliti teritoriju s drugim jedinkama, bez obzira da li se radi o drugim mačkama, ljubimcima ili ljudima. Međutim, neki delovi teritorije, poput mesta za igranje ili lov, mogu deliti. Ipak, u većini slučajeva mačke se ne osećaju ugodno da dele svoj prostor s drugim mačkama, čak i jednom mačkom.

Zbog toga grupa od dve mačke u jednom domaćinstvu su ustvari dve grupe od po jedne mačke koje nezavisno žive, s vrlo malo ili nimalo interakcija. U ovom slučaju, svaka interakcija koja je neizbežna (npr. kada dele prostor za hranjenje) je potencijalni izvor stresa. Stoga, što je više mačaka u domaćinstvu situacija može postati sve gora. Međusoban suživot sa drugim mačkama može biti vrlo stresan za mačku, povećavajući rizik za medicinske probleme i probleme ponašanja.

Zatim, u kući sa više mačaka one moraju da dele teritoriju. To je neprirodno ponašanje za mačke, koje nisu sklone razvijanju socijalnih kontakata. Tako, deljenje teritorije znači gubitak kontrole nad izvorima koji su osnovni za život mačke.

Mišljenja sam da je potrebno da prođe jedan vremenski period kako bi se Vaši ljubimci prilagodili jedan drugom. U svakom slučaju, obratite pažnju da ne bi došlo do povređivanja među ljubimcima i ugrožavanja njihovog zdravlja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs