Povratak

Crevni paraziti mačke/Prenos crevnih parazita sa mačke na ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Potreban mi je savet u vezi mace stare 6 meseci, našla sam belog crva na njenoj guzi pa me zanima kako se to leči, koje tablete su za to i koliko terapija traje? Macu sam udomila sa ulice, nije još vakcinisana. I da napomenem da imam i afričkog patuljastog jeza, pa me brine da li je on u opasnosti od zaraze jer je više puta bio u kontaktu sa macom. Da li moram da mu kupim kapi protiv parazita? Hvala unapred!

O: Kod Vaše mace se verovatno radi o endoparazitima, tj. odraslim oblicima tih parazita. Za tretman mačaka ili mačića protiv ovih parazita koriste se tablete na bazi prazikvantela i pirantela, kao što su Drontal Cat ili Cestal Cat, ali i preparata koji pored prazikvantela poseduje i abamektin koji pojačava delovanje protiv glista ali i protiv spoljašnjih parazita koji su osetljivi na kombinaciju prethodno navedene dve aktivne materije.


Jedna tableta Drontal Cat preparata se aplikuje mačkama težine 4 kg, tako da bi trebalo da utvrdite tačnu telesnu težinu Vašeg ljubimca, pre same aplikacije.

Tablete se daju direktno ili sakrivene u komadu mesa.

Kod infekcija askaridima, naročito kod mačića, nakon prve aplikacije se ne očekuje potpuno čišćenje od parazita, tako da se tretman može ponoviti u intervalu od 14 dana nakon prvog tretmana, a nakon toga periodično na svaka 2-3 meseca. Nakon primene leka treba oprati ruke.

Samo redovnom preventivnom primenom ovih preparata, na pravilan način, možete zaštitit sebe ali i druge organizme od infestacije, odnosno zaražavanja ovim parazitima.

U osnovi se jedino gljivične infekcije prenose direktnim kontaktom. Tako da se direktnim kontaktom ljubimaca može preneti samo mali broj bolesti.

Ježa možete tretirati nekim ektoparazitikom, eventualno Tyre-X sprejom kako biste eliminisali buve kao vektore za neke parazitske bolesti. Medjutim, fecesom ježa u spoljašnju sredinu može da se izbaci jedan malo opasniji parazit, izazivač kapilarioze kod mesojeda, koja se može manifestovati respiratornim i digestivnim simptomima, a u pitanju je nematoda Capillaria aerophila.

Zbog toga je bitan redovan tretman pre svega mačaka protiv nematoda, a kako je ovaj parazit osetljiv prema abamektinu, kao preparat izbora može da se koristi Prazimec-C, odnosno dve doze abamektina 0,3mg/kg telesne mase u razmaku od dve nedelje.

Ježa možete zaštiti pravilnim, odnosno neškodljivim uklanjanjem izmeta Vaše mace i na taj način sprečiti njegov kontakt sa izmetom, ali i redovnom dehelmintizacijom Vaše mace. Na taj način se u potpunosti zatvara krug i sprečava nastanak i širenje kako parazitarnih, tako i bakterijskih i virusnih bolesti.