Povratak

Hehirurške metode kontracepcije i kastracije/Suprelorin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačora kojeg bih da kastriram ali ne hirurškim putem, već ugradnjom implanta Suprelorin. Međutim nemam informaciju koliko dugo traje dejstvo navedenom implantu, pa Vas molim da mi odgovorite. Moj mačor ima 8 godina i težak je oko 6 kg. Unapred zahvalna, Sandra

O:
Suprelorin implanti su zvanično registrovani za upotrebu na psima i feretkama, mada se u praksi koriste i kod mačaka.


Ovaj implant sadrži Gn-RH- agonist deslorein. Oslobođeni hormon izaziva supresiju testisa i lučenje testosterona, umanjuje libido i spermatogenezu pa izaziva privremenu neplodnost. 

Urađeno je više istraživanja kako bi se procenila dužina trajanja dejstva preparata kod ove vrste životinja, odnosno vreme kada je potrebno ponovo postaviti implant.

Rezultati ukazuju da postoje individualne varijacije kod odraslih mačora kada je dužina dejstva u pitanju i pokazalo se da preparat deluje 6 do 12 meseci zavisno od doze (4,7mg ili 9,4mg).

Ovaj implant spada u nehirurške metode kontracepcije i kastracije. Pored ove metode, koja spada u hormonske metode, postoji i imunokontracepcija, zatim nehirurška, odnosno hemijska sterilizacija mužjaka pasa i mačaka intratestikularnim, intraepididimalnim i intra-vas-deferens injekcijama, kao i upotreba citotoksin konjugata.


Nadam se da ćete pronaći najpogodniji način kastracije Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs