Povratak

Otežano hranjenje nakon operacije tumora vilice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mačak 2 puta operisan, tumor donje vilice, velika tvrda koštana masa, samo su mu ušili usnu, nisu mogli da mu seku, raste, opet sve se raspalo, rascvetalo, ne može da jede, samo pije i hranim ga na špric ali je gladan, bori se, hoće da živi... Ima li mu spasa, pošto hoće da ga uspavaju. Darko

O:
Tumor se u širem smislu definiše kao pojava otekline, izrasline, mase, a u užem smislu definiše kao novostvorene tvorevine ili neoplazme nastale prekomernim i nesvrsishodnim bujanjem sopstvenih ćelija organizma. Tumori po svojoj prirodi mogu biti benigni i maligni.

Uklanjanje segmenata vilice u okviru tretmana ovih tumora veoma je efikasna metoda u kontroli određenih tipova tumora. Mačke nemaju problema sa jelom čak i nakon uklanjanja određenog dela donje vilice. Ovako invazivna metoda je neophodna kako bi se odstranili bolni tumori.

U situaciji kad je ograničena mogućnost primene suve hrane, potrebno je ljubimca hraniti tečnom hranom pomoću šprica ili posebnim aplikatorima, odnosno sondama za hranjenje. Mačak je verovatno, veoma nervozan, pod stresom i pod uticajem bola koji oseća.

Potreban je period adaptacije dok se ljubimac ne navikne na novonastalu situaciju, zato budite strpljivi i pružite najbolju moguću negu Vašem ljubimcu dok traje period oporavka.


Savetujem Vam da budete u stalnom kontaktu sa veterinarom, koji je najbolje upoznat sa zdravljem ljubimca i brzim oporavka, što zavisi od organizma ljubimca.

O tumorima detaljno možete pročitati u tekstu Tumori kod mačaka.