Povratak

Odabir mesta za okot mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje dve mace su skotne i trebaju da se okote za dve nedelje jedna sedi kod mene kuci, a ova druga u zadnje vreme luta dođe samo uveče. Da li će ona da se okoti kod mene, a ako se ne okoti da li ima mogućnosti da donese mačiće?

O: Mačke same, instinktivno biraju mesta koja su prema njihovom iskustvu napogodnija za donošenje mačića na svet i njihov dalji odgoj. Ukoliko se desi da se maca omaci na mestu koje se kasnije pokaže kao pogrešno, ona sve mačiće nežno premesti na drugo, sigurnije mesto.

Velika je verovatnoća da će mačka izabrati vaš dom kao mesto gde će okotiti mačiće. Vaš dom bi, s obzirom na trenutne vremenske uslove i kolebljive temperature u narednom periodu, bio zaista najbolje rešenje. Preporučujem vam da maci obezbedite sve uslove za boravak u kući (hrana, voda, toalet za mace sa posipom koji ćete redovno čistiti i držati na pristupačnom mestu, grebalica...), kako je ne bi više puštali dok se ne omaci.

Možete joj pripremiti mesto na kojem će se okotiti. To može biti kutija sa dosta papira. Kada dođe trenutak za koćenje, mačka ima potrebu da šeta od mesta gde će se okotiti do posipa. Prva etapa koćenja za ženku predstavlja veliki napor, ali čim se mačka smiri i smesti na mestu za okot, uskoro počinje druga faza - istiskivanje mačića. Sam porođaj može trajati više sati, pa čak i do 24 h, a periodi koćenja između mačića mogu trajati različito.

Mačići mogu izaći na glavu ili na rep. Po rađanju, majka ih poliže hrapavim jezikom i na taj način upozna, stimuliše i skine membranu koja ih obavija. Posteljicu majka pojede, a pupčanu vrpcu pregrize na oko 2 cm od mladunčeta. Posle rođenja svakog mačeta, majka ponavlja isti postupak. Kada se rode svi mladunci, majka im čisti šape i predeo genitalija. Nakon završetka okota, majka okupi sve mačiće, okruži ih telom i na taj način ih stimuliše da sisaju. U prvom leglu mačka ima uglavnom 2 - 3 mačeta.

Majka vodi brigu o mladuncima svakodnevno i vrlo je posvećena. Ukoliko majka ima dobro izražen majčinski instinkt (mačići sisaju, dobro napreduju, majka ih redovno čisti i dosta vremena provodi sa njima), vaša direktna nega im nije potrebna. Međutim, vi kao vlasnik, skotnoj mački i mački u laktaciji treba da obezbedite što bolje izbalansiran obrok (hrane superpremium kvaliteta), koje će obezediti dovoljno gradivnih materija za rast plodova, kao i dovoljno energije za laktaciju. Količina i odnos minerala je posebno bitan, te je neophodno dodavati vitaminsko - mineralne preparate ukoliko ishrana nije bazirana na hranama superpremium kvaliteta (Brit Care, Hill's, Royal Canin...).


Preporučljivo je ne dirati mačiće, posebno u prvi danima, dok se ženka ne upozna sa njima. Ne može se predvideti tačno kako će se ona ponašati, tj. da li će biti zaštitnički nastrojena prema mačićima i braniti vam da ih dirate.

U svakom slučaju, poštujte zahteve ženke. Ukoliko se ne oseti dovoljno bezbednom na izabranom mestu za okot (usled stalnog uznemiravanja), može se desiti da sama izabere neko drugo mesto i skloni mačiće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs