Povratak

Respiratorna infekcija i mršavost/Bolesti koje prenose krpelji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj mačak je jako bolestan već duže vreme oko mesec dana. Teško diše, curi mu nos, kao da je prehlađen, jako je omršavio i ne može da jede, a ako jede traži meku hranu. Bio je kod veterinara, dobio inekciju i infuziju sa mišljenjem da se to ne može izlečiti. Pročitao sam da su takvi simptomi obično od ujeda krpelja. Kako može i da li može mačak da se izleči? Molim vas da mi pomognete da izlecim mog mačka. Pozdrav, Aleksa

О: Krpelji mogu preneti na mačku niz različitih bolesti, ali u našim krajevima najčešća je infekcija bakterijom Haemobartonella felis koja razara eritrocite mačke uzrokujući anemiju i žuticu.

Zdrave mačke dobrog imunološkog statusa uglavnom ne pokazuju nikakve znakove bolesti, međutim one koje boluju od neke druge bolesti (najčešće mačje leukemije ili side) postanu slabe, ne jedu, sluznice su im blede ili žute, a neke imaju i povišenu temperaturu. Hemobartoneloza se leči antibiotikom.

Piroplazmoza se izuzetno retko javlja kod mačaka. Bolesti uzrokuju sitni paraziti babezije koji napadaju eritrocite životinja, u njima se umnožavaju i uzrokuju njihovo raspadanje tj. hemolizu.

Bolest započinje naglo, životinja postaje mirna, slabo se kreće, slabije jede ili potpuno izgubi apetit. Neke životinje povraćaju ili imaju proliv, a može se javiti i otežano disanje. Temperatura je povišena, a sluznice u početku zažarene. S razvojem bolesti zbog raspadanja eritrocita sluznice postaju blede do žute. Jedan od simptoma je promena boje mokraće, koja postaje tamno žuta, crvena ili tamno smeđa, a takođe je posledica razaranja eritrocita.

Za postavljanje tačne dijagnoze najbolje bi bilo napraviti krvne pretrage koje će biti objektivan pokazatelj zdravstvenog stanja Vašeg ljubimca, jer simptomi koje opisujete mogu se javiti kod niza oboljenja mačaka pa je neophodan detaljan uvid veterinara u zdravstveno stanje životinje.

O respiratornim problemima kod mačke možete pročitati u sledećim tekstovima: Abdominalno stomačno disanje i respiratorne bolesti, Ubrzano disanje – ubrzana respiracija i Disajni problemi (respiratorna infekcija).

O slabom apetitu kod mačke pisale su koleginice Mirjana Pejčić, dr.vet.med, i Aleksadra Todosijević, dr.vet.med., u odgovorima koji glase Gubitak apetita i slabost mačeta i Brži oporavak i podsticanje apetita mačeta nakon bolesti.

Ono što Vi možete učiniti za Vašu mačku do odlaska kod veterinara jeste da je očistite od buva i krpelja i crevnih parazita o čemu možete pročitati ovde: Krpelji kod mačke i Čišćenje i preparati protiv crevnih parazita, kao i da joj pružite najbolje uslove i kvalitetnu ishranu, uz dodavanje nekog vitaminskog preparata koji će joj pomoći kod oporavka. Macu takođe držite na toplom.