Povratak

Da li maca oseća bol tokom teranja?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moja maca je ženka i stara 9 meseci. Još uvek nije sterilisana i danas je prvi put dobila ,,teranje". Puno sam čitala na Vašem forumu, ali nigde ne mogu da nađem pitanje koje mene zanima, a to je, da li macu boli kada ima nagone za parenje? Danas sam joj dala malo spreja valerijane koji sam kupila u Pet centru, mirisala ga je i malo lizala moju ruku gde sam naprskala. Hvala Vam unapred na odgovoru! Srdačan pozdrav! Julija

O: Teranje kod mačaka se može primetiti po veoma čudnom ponašanju, gde ženka obično ispušta niz raznih zvukova, trlja se o razne predmete, valja po podu i diže zadnji deo tela, a savija se u polučučeći položaj sa repom povijenim u jednu stranu.


Unutar razdoblja teranja, plodne su 5-6 dana, a ako se u to vreme ne pari sa mužjakom, nakon približno tri nedelje će ponovo ući u teranje.

U periodu teranja je izražena hormonalna aktivnost koja dovodi do promena u ponašanju. Mačka postaje razdražljiva, međutim nije dokazano prisustvo bola u toku trajanja polnog žara.

Mačkama parenje nije zadovoljstvo, već običan nagon, a sam polni čin je veoma bolan za mačku, zbog karakterističnog izgleda polnog uda mačora.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs