Povratak

Vakcinacija mačke sa FIV-om

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mačora starog oko osam godina. Početkom ove godine je otkriveno da ima FIV. Molim Vas da mi odgovorite da li mačku koja ima FIV smem da vakcinišem protiv mačijih bolesti (panleukopenije, kalicivirusa i herpes virusa)? Unapred zahvalna, Sandra


O: Virus mačje imunodeficijencije ( FIV ) deluje tako što obara odbrambenu sposobnost organizma (imunitet).  

S obzirom da je FIV hronično neizlečivo oboljenje, a po pravilu mačke oslabljenog imuniteta i hronično obolele mačke se ne vakcinišu. Problem leži u tome što organizam nije sposoban da u dovoljnoj meri odreaguje na uneti antigen( vakcina), pa se mačka, iako je vakcinisana ne može smarati imunom na bolesti protiv kojih je vakcinisana. Isto tako, same vakcine, a posebno one koje sadrže oslabljene uzročnike oboljenja( atenuirane vakcine) same po sebi mogu biti izvor infekcije, jer je imuni sistem suviše slab da im se suprotstavi i  protiv njih izgradi imuni odgovor tj. zaštitu.

Mače FIV pozitivne se drže u stanu, izolovane i ne puštaju se napolje, niti se dozvoljava kontakt sa drugim mačkama. Redovno se obavlja i čišćenje od unutrašnjih i spoljašnjih parazita.