Povratak

Lečenje sindroma mačje hiperestezije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li bi mogli samo da mi kažete još kako se leči sindrom hiperestezije? Katarina

O: Sindrom mačje hiperestezije znači abnormalno povećanje osetljivosti kože. Ovaj poremećaj može započeti kao mačja psihogena alopecija, a zatim prerasti u mnogo veći problem. Taj sindrom je poznat pod raznim imenima, kao sindrom automutilacije, bolest trzanja kože, mačja psihomotorna epilepsija, atipični neurodermitis.

Mačke s ovim sindromom su posebno osetljive na dodir duž kičme niz leđa do baze repa. Klinički znakovi ovog poremećaja su različiti: valovito gibanje kože, grčevi i trzanje mišića, trzanje repa, glasno mjaukanje bez razloga, naročito noću, gledanje u prazno raširenih zenica.

O ovom sindromu možete pročitati više u tekstu naslovljenom kao Drhtanje/trzanje kože na leđima mačke – Sindrom mačje hiperestezije.

Mački svakako treba pružiti puno ljubavi i pažnje, pokušajte da je oraspoložite posebnim poslasticama i novim igračkama. Budite strpljivi, dajte joj vremena i mačka će se možda oporaviti.


O terapiji najbolje je da razgovarate sa Vašim veterinarom, odnosno sa kolegom koji je postavio dijagnozu.
Od preparata koji se koriste za razdražljive i uznemirene pse i mačke u prodavnicama Pet centra možete pronaći sledeće preparate:


Zylkene kapsule - prirodni bioaktivni peptid koji stimuliše opuštenost. Dužinu trajanja terapije određuje isključivo veterinar kliničar koji je postavio dijagnozu i prepisao terapiju.

Dia Calm tablete na biljnoj bazi - sadrže đumbir koji se još od davnina koristi za smirivanje mučnine, valerijanu - biljku koja deluje smirujuće i hmelj. Koristi se u slučajevima putovanja, smirivanja straha od grmljavine, petarda i promena okoline i smiruje u ostalim stresnim situacijama.

Može se pokušati i sa hranom za smirivanje Calm cat od Royal Veta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs