Povratak

Skidanje zubnog kamenca kod starijeg mačora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačora starog skoro 8 godina. Prošle godine mu je skinut kamenac sa zuba pod anestezijom. To mu je bila 4. intervencija pod anestezijom. Sad mu se opet pojavio kamenac primeti se da mu smeta . Zanima me da li i koliko anestezija štetno deluje na njega. I ako štetno deluje da li postoji neki drugi način da mu se otkloni kamenac sa zubića. Unapred hvala. Srdačan pozdrav, Aleksandra

О: Zubni kamenac uzrokuje stvaranje gingivitisa, tj. upalu gingive ili zubnog mesa. Neuklonjeni kamenac se mineralizuje i stvara kamenac unutar nekoliko dana.


Ishrana mačaka mekom hranom utiče na sakupljanje zubnog kamenca. Ponudite maci dehidriranu hranu koja će postepeno, mehanički ukloniti kamenac.

U našoj ponudi možete pronaći hranu protiv zubnog kamenca proizvođača Royal Canin, Brit Care i Pet Chow.


Kad se jednom formira zubni kamenac, odstranjuje se ambulantno pod opštom anestezijom.

Veterinar na kraju zube ispolira, a na vlasnicima je da nakon zahvata nastave prevenciju nastanka novog kamenca.

Možete pokušati s medicinskom hranom, kao i sa tzv. zubnim poslasticama (npr. Dentinos Krispis od Trixie i Denta od Sanala) koje sadrže natrijev tripolifosfat i cinkov fosfat koji deluju na kaliranje kalcijuma iz bale i sprečavaju dalje stvaranje kamenca. Nastali kamenac ostaje duže vreme mekši i grickalica/hrana će ga lakše ukloniti. Dugotrajno žvakanje stimuliše lučenje bale i protok bale omogućava ispiranje svih krhotina kamenca sa zubi.

U ishranu uvedite neku od suvih hrana čija je namena prevencija i održavanje higijene zuba, koje sam već navela. Pošto je reč o starijoj maci, često je problem primena te hrane jer je naročito tvrda, a starije mace pate od problematičnih i osetljivih zuba.


Takođe prostoje i preparati poput praha od morskih algi za uklanjanje kamenca Plaque Off od Sweden Care-a. Plaque Off je dodatak hrani koja efikasno ubija bakterije u usnoj duplji odgovorne za stvaranje zubnog kamenca i neprijatnog zadaha. Nakon uzimanja sa hranom, Plaque Off se upija i dolazi do pljuvačke gde svojim aktivnim sastojcima ubija bakterije odgovorne za bolesti zuba. Postojeći tartar postaje propustljiv i otpada ili se veoma lako skida četkicom. Normalno se poboljšanje vidi u toku 5-8 nedelja.

Nažalost, ne postoji druga metoda da se skine nastali kamenac, ali se može sprečiti njegovo dalje stvaranje, a takođe i eventualno malo skidanje kamenca. Trudite se da ispunite ove mere za prevenciju od kamenca, kako bi ljubimca izlagali što manje delovanju anestezije, jer ona kod izvesnih starijih ljubimaca može izazvati probleme.


O tome da li je ljubimca spreman da izdrži anesteziju odlučuje kolega veterinar neposrednim pregledom životinje.

O opštoj anesteziji smo pisali u tekstu naslovljenim Opšta anestezija.