Povratak

Krpelji kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam jedan problem i zamolila bih Vas da me posavetujete. Imam mačora, dosta je star preko 7 godina, ima tu slobodu da bude u dvorištu i šeta po selu jer to mački koja živi na selu prosto ne možete zabraniti. Problem nastaje upravo u tome lutajući po selu vrati se sa dosta krpelja pokušala sam sa ogrlicom ali se vrati bez nje (pa sad ili mu neka druga macka skine ili sam), probala sam i pomoću spreja ali ga to nervira i dosta se opire. Da li postoji još neki način da ga zaštitim od krpelja? Unapred hvala. Katarina

O: Razvojni ciklus krpelja sastoji se od 4 razvojna stadijuma: jaje, larva, nimfa i odrasli krpelj. Svim razvojnim stadijumima je za razvoj potrebna krv zbog čega borave na toplokrvnim životinjama kao paraziti koji sisaju krv. Krpelji ne skaču i ne lete pa za prelaz na novog domaćina doslovno moraju doći u kontakt s njim, zbog čega se penju na visoku travu i nisko raslinje i čekaju dolazak domaćina.

S obzirom na to da mogu osetiti mirise i toplotu, krpelji osete dolazak prikladnog domaćina, ispruže svoje prednje nožice i zakače se na životinju u prolazu.

Po pravilu, svaki razvojni stadijum krpelja hrani se jednom (kroz 1-2 nedelje) za vreme svake razvojne faze, nakon čega će se otkačiti s domaćina i biće sakriven u okolini dok se ne preobraziti u sledeći stadijum. Nakon toga krpelj odlazi na drugog domaćina i hrani se njegovom krvlju kako bi prešao u sledeći razvojni oblik.

Krpelja je važno što pre odstraniti sa životinje, i za to postoje posebne pincete koje možete pronaći i u prodavnicama Pet centra.

Osim toga, preporučljivo je mačka zaštitite preparatima koji deluju protiv krpelja. U prodavnicama Pet centra, pored sprejeva i ogrlica možete pronaći i zaštitiu u obliku ampula (npr. Frontline ampule i Frontline Combo) čije je delovanje mesec dana. Nakon čišćenja ampulom možete staviti ogrlicu u svrhu dalje zaštite od krpelja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs