Povratak

Otok na obrazu kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačora starog godinu dve. Jutros sam primetila da ima veliki otok na obrazu – vilici (juče ga nije bilo!) Kad ga pipnem mislim da ga boli. Prede, normalno jede.... Molim vas recite mi šta to može biti i kako mu spustiti taj otok. Nisam u mogućnosti trenutno da ga vodim veterinaru, pa vas molim da mi pomognete! Unapred hvala, Kristina

О: Postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do pojave simptoma kod ljubimca koje navodite. Tako je moguće da je otok nastala kao posledica problema sa zubima ljubimca, kao posledica uboda insekta, ogrebotine ili ugriza, stranog tela, alergijske reakcije,...

O mogućim problemima koji mogu nastati u vezi sa zubima mačke pisali smo u odgovorima pod naslovom Bol u ustima (zapaljenje usne duplje, stomatitit, gingivitis) i Mački ispada hrana iz usta/Oboljenja une duplje (stomatitis i gingivitis).

Međutim, najčešće se pojavljuju dentalni problemi. Tako, ovde bismo mogli spomenuti apsces. Apscesi su novonastale šupljine ispunjene gnojem, a mogu biti posledica povređivanja ili pokvarenog zuba, krivog izrastanja zuba,... Procesi su okruženi čaurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a često se događa i širenje infekcije unutar organizma, što dovodi do sepse. Prilikom nastanka apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda i bezbolna. Ova stanja zahtevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

O apcesu dodatno možete pročitati u tekstu koji glasi Apces kod mačke.

Takođe, moguće je da je mladi ljubimac zainteresovano pokušao da uhvati nekog od insekata, koji se poslužio svojim obrambenih mehanizmom te ubodom pokušao da otkloniti potencijalnu pretnju, u ovom slučaju Vašeg ljubimca.

U svakom slučaju, savetujem Vam da ljubimca odvedete na pregled kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti da utvrdi tačno šta je sa Vašim ljubimcem pa će u skladu s dijagnozom da sprovede i lečenje životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs