Povratak

Uriniranje kućnog mačora po stanu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam jedno pitanje koje me jako muci. Imam mačora, starog godinu dana. Živi isključivo u kući. Zadnjih 2 meseca konstantno mjauče i ispušta baš onaj ton kojim doziva druge mace. Bar ja tako mislim. Želimo da ga sterilišemo. I to ćemo uraditi za 2 nedelje. Problem je sledeći, on svuda "obeležava teritoriju", cela kuća nam smrdi. I od skoro sam mu promenila toalet, kupila sam zatvoreni kod Vas u Pet centru. Posip nisam menjala. Ali on sada malu nuždu obavlja svuda. Baš svuda. Ali ulazi i u kutiju za posip. Mama ga grdi, udari ga malo i pokaže mu mesto gde je to uradio, ali on to i dalje radi. Veoma mi ga je žao, jer je moj miljenih i mislim da nešto nije ok. Lepo jede, veoma je čist, pažen, dobija pasticu za izbacivanje dlačica i sve je u najboljem redu. Pozdrav i izvinite na dugoj poruci! Mima

О: Mačke urinom i istiskivanjem sadržaja iz analnih vrećica (preko izmeta) označavaju svoju teritoriju. Ovaj način ponašanja svakako je u vezi sa polnim sazrevanjem i pod uticajem je hormona. I mužjaci i ženke sposobni su da mirisom označavaju teritoriju i to mogu nastaviti da rade čak i nakon sterilizacije.

Vršenje nužde po stanu, takođe, može biti i poruka za Vas. Pokušajte povezati početak ovog ponašanja s nekim događajem u kući. To može biti ograničavanje kretanja ili postavljanje "zabrana", dolazak novog člana, promena dnevnog ritma ili sl.
Jedino rešenje jeste da mesta na kojima mačor urinira poprskate nekim sprejom koji odbija životinje od ovakvog ponašanja.

U našoj ponudi možete pronaći Amici E Felici, repelent u granulama za odbijanje od vršenja nužde na mestima van wc posude, koji je posebno pogodan za baštu, potom Amici E Felici, tečni repelent za zatvorene i otvorene prostore, a možete pronaći repelent u spreju od istog proizvođača.

Takođe, isti proizvođač nudi i razne mirisne sprejeve koje osvežavaju prostor i neutrališu neugodan miris mokraće u prostoriji. Dezanol je preparta koji možete koristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora.

Ukoliko naprstate prostore na koje ne želite da Vaš mačak mokri, možete i upotrebiti i repelent koji privlači mačke da vrše nuždu na određenom mestu, tako što ćete ga poprskati po posipu. U našoj ponudi možete pronaći Karlie sprej za mačke Catnip sa privlačnim mirisom.

Više o mokrenju mačke u stanu pisale su koleginice Mirjana Pejčić i Ana Jovanović u sledećim tekstovima: Vršenje nužde van posipa i Uriniranje po stanu.


Nakon kastracije mnogi mačori menjaju svoje ponašanje i postaju pitomije, pa samim tim i nestaje obeležavanje urina, jer sterilizacijom mu je onemogućeno da oseti ženku u teranju, ili drugog mužjaka u blizini, zbog čega on i obeležava teritoriju urinom.

Više o kastraciji možete pročitati u našim prethodnim odgovorima pod naslovom Kastracija i uloga polnih hormona i Kastracija mačora.

Takođe, ovakav način vršenja nužde može biti i predznak problema, tj. može da ukazuje na upalu donjih mokraćnih puteva. U tom slučaju trebalo bi uzeti uzorak mokraće i odneti u veterinarsku ambulantu kako bi se izvršila analiza, posebno da se pogleda sediment mokraće i prisutnost bakterija, ćelija epitela i kristalića (struvita). Mokraću možete skupiti tako što ćete iz mačjeg wc-a izbacite pesak i staviti na papir (papirna maramica ili papirni ubrus) koji će upiti istu, ocediti u čistu posudicu i što pre odneti na pregled u veterinarsku ambulantu.

O zdravstvenim problemima koji pogađaju bešiku kod mačaka pisala je Ana Jovanović, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Intezivniji miris urina kod mačka/Zapaljenje mokraćne bešike.

Ako veterinar isključi upalu donjih mokračnih puteva, bilo bi poželjno da mačka što pre kastrirate, kao što i planirate, jer će se problem mokrenja po stanu i Vašim stvarima povećati, a miris mokraće mužjaka je vrlo intezivan i neugodan, kao što ste već i primetili.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs