Povratak

Postoperativni tok i rizici nakon operacije tankog creva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mačor star 3 godine je pojeo parče tila (deo suknjice je otkinuo i progutao). U četvrtak je ceo dan povraćao, u nekom momentu je uspeo da izbaci parče tog tila. U petak ujutru je bio pokunjen i usporen pa sam ga odvela kod veterinara. Tamo je dobio infuziju, pregledan je, dobio je neku terapiju (ne bih znala ni šta ni koliko) ako sam dobro razumela nešto što će da mu izazove kontrakcije da proba sam da izbaci to što je pojeo. Snimili su mu stomak na rendgenu, vidi se da postoji nešto u tankom crevu. Mačor je poslat kući da proba sam da izbaci to, ako se stvar ne popravi, dogovor je bio da se uradi operacija u subotu. U petak popodne je on sve više bio zgrčen i savijen, nije povraćao više ali nije uzimao ni vodu i slabo se kretao. Par koraka pa stane. Pošto je situacija bila gora nego pre podne, odvela sam ga ponovo kod veterinara gde su mu uradili operaciju. Ispostavilo se da mu je bilo zakrečeno tanko i slepo crevo. Poslat je kući, zakazana infuzija za sutra ujutru. Sledeći dan je dobio infuziju, ceo dan je bio jako loše, nije se pomerao osim što je uspevao da ode u wc. Nije pio vodu. U nedelju se situacija malo popravila, počeo je da se kreće normalnije, popio je vodu i po preporuci veterinara (pošto nedeljom ne rade pa ne može infuzija) dato mu je malo sosaste hrane. 

Pojeo je minimalnu količinu. U svakom slučaju, situacija je bila bolja. U ponedeljak ujutru je počeo da prede i da se mazi, pio je vodu, ponovo pojeo malu količinu hrane. U 2 sata je dobio još jednu infuziju. Dati su nam antibiotici koje treba da dobija narednih 8 dana. Noćas je ponovo povraćao. Povratio je tu hranu koju je pojeo prethodnog dana. Jutros je dva puta povratio samo tečnost. Jako je usporen, nezainteresovan. Ponovo leži i ne pomera se. Mene sada zanima da li je to normalno stanje posle operacije? Kako uopšte ide taj postoperativni tok? Koliko sme da jede i pije? Da li je ovo ponovno povraćanje sada zabrinjavajuće ili je to nešto što je normalno posle operacije creva? Ne znam šta da očekujem, od veterinara ne dobijam nikakve odgovore, a kamo li bilo kakvo ohrabrenje. Jako sam zabrinuta i nemoćna da pomognem. Ana

O: Postoji čitav niz problema koji se mogu javiti tokom oporavka nakon operativnog zahvata.
Svaki operativni zahvat vezan za abdomen nosi sa sobom brojne rizike, vezane kako za sam operativni tok, odnosno kvalitet postavljenih šavova, tako i za kasnije eventualne infekcije koje mogu nastati nakon operacije, poput peritonitisa, koji može biti ozbiljan problem sa neizvesnim ishodom i komplikovanom terapijom.

Povraćanje, u svakom slučaju nije pojava koja se može očekivati tokom postoperativnog oporavka, pogotovo kada prođe određen broj dana.

Nezahvalno je prognozirati ishod, pogotovo u situaciji kada nemamo kompletan uvid u problem, odnosno pristup ljubimcu. Svakako, savetujem da budete uporni i da posetite veterinara, jer bi se samo na taj način donekle mogao rešiti problem.